Quadriceps Kası ve Önemi

Kuadriseps kasının rektus femoris, vastus lateralis, vastus intermedius ve vastus medialis olmak üzere dört başı vardır. Bu kaslar proksimalde spina iliaka anterior inferiora ve asetabulumun üst dudağına yapışırlar. Rektus femorisin sonuç kirişine ait bir kısım lifler patellanın basis kısmına yapışırken, bir kısmı da patellanın önüne ve yanlarına yapışarak aşağı iner ve ligamentum patellanın yapısına katılır. Vastus medialis ve lateralisin bazı lifleri patellanın iç ve dış tarafına yapışarak aşağı inerken, bir kısım lifleri vastus intermediusun yapısına katılır. Vastus intermediusun son uç kirişi patellanın önünden geçer ve ligamentum patellanın yapısına katılır.
Kuadriseps kasının dört başının son uç kirişlerine ait lifler toplanarak ligamentum patellayı oluşturur. Bu ligament patellayı içine aldıktan sonra, kalın, sağlam ve şerit şeklinde bir kiriş olarak tuberositas tibiaya yapışır.
Kuadriseps femoris bacağın tek ve kuvvetli ekstansör kasıdır. Esas görevi dize ekstansiyon yaptırmak olan bu kasın rectus femoris parçası çift eklem katettiği için bir miktar kalça fleksiyonuna da yardım eder. Kuadriseps’in bütün parçaları m.femoralis tarafından innerve edilir.
Ligamentum patellanın her iki yanında, medial ve lateral retinakulum uzanarak anteromedial ve anterolateraldeki zayıf kapsülü destekler. Medial retinakulum vastus medialisin oblik aponevrozunun distal uzantısıdır. Lateral retinakulum ise vastus lateralisin distal aponevrozundan oluşmaktadır. Diz ekleminin fibröz kapsülü medial ve lateralde kalınlaşarak kollateral bağların yapısına katılmaktadır.
Klinik olarak  kuadriceps kası vücudun en önemli kaslarından birisidir çünkü alt ekstemitenin antigravite kaslarındandır. Yürüme esnasında dizi kilitleyerek ayakta dik durabilmeyi sağlar. Bu kasta olası bir zayıflık ya da paralizi durumunda yürümek ya mümkün olmaz ya da yardımcı cihaz kullanımı gerektirir. Kuadriseps’in antagonisti olan hamstring kas grubu ile  karşılıklı düzen içerisinde çalışması hem yürüme için hem de vücudun normal postürünün korunması için gereklidir. Olası bir kuadriceps zayıflığında diz kilitleme mümkün olmaz, hastalar dizi kilitleyebilmek için yürürken vücutlarını öne eğerek yürümek zorunda kalırlar. Eğer  kuadriceps kasında spastisite var ise de dizde genu recurvatum deformitesi meydana gelir.

Kas Başlangıç Sonlanış Fonksiyon Sinir
Quadriceps femoris grubu
Rectus femoris
 
 
Vastus lateralis
 
Vastus medialis
 
Vastus intermedius
 
 
Ilium (ön alt dikensi çıkıntı)
 
Femur
 
Femur
 
Femur (ön dış yüzeyi)
 
 
Patella
 
 
Patella’nın dış yüzeyi
Patella’nın iç yüzeyi
 
Patellanın derin yüzeyi
 
 
Kalçaya fleksiyon,
Bacağa ekstansiyon.
 
Bacağa ekstansiyon.
 
Bacağa ekstansiyon.
 
Bacağa ekstansiyon.
 
 
 
Femoral sinir
 
Femoral sinir
Femoral sinir
Femoral sinir

44.485 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Fasiyal Sinir Anatomisi

Fasiyal sinir 7.kranial sinirdir. Duyusal, motor ve parasempatik liflerden oluşur ve yaklaşık 10000 adet akson …

2 yorum

  1. merhaba, uzun yürüyüşlerde dizlerim arkaya gitmeye basliyor.ms hastasiyim ama küçüklüğümden beri duruşumda da dizlerimi arkaya dogru itebiliyordum hatta zaman zaman o yle durdugumun farkına varıyordum. ms ilaclarimi bıraktım ve 1 yıl sonra dizlerimde bu durum arttı. uzun yürüyüşler yapamıyorum. tedavi olarak kısa yürüyüşler ve pilates onerirmisiniz? ayrıca spor yaparken dizlerimi güçlendirmek mi gerekiyor yoksa bu durumda çok yüklenmemek mi gerekiyor?

  2. geçmiş olsun

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super