Sanal Gerçeklik Tedavisi

Teknolojinin rehabilitasyonda kullanımı, öğrenme ortamını manipüle etme ve daha yoğun bir öğrenme deneyimi elde etme fırsatı sunmaktadır. Teknoloji kullanılarak biliş, motor kontrol, emosyon ve irade, sosyal ve kişisel beceriler ile ilgili kazanımlar elde edilebilir. Günümüzde diğer rehabilitasyon teknolojileri motor öğrenmeyi sağlamak veya arttırmak için sanal gerçeklik ile entegrasyon göstermektedir.

Sanal gerçeklik teknolojileri, hastalara motor becerilerini uygulayabilecekleri alternatif ve uygun bir ortam sağlar; fiziksel kısıtlamaları azaltarak daha etkin bir rehabilitasyon süreci geliştirilmesine yardımcı olur. Bu teknolojiler, klinik ortamla bütünleşmiş ve her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına göre uyarlanmış, gerçeğe uygun zenginleştirilmiş kontrollü bir ortamda eğitim yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Sanal gerçeklik ortamının sağladığı görsel input, duyusal motor devrelerin yeniden düzenlenmesi için stimulasyon sağlayabilir. Hareketlerdeki bozuklukları azaltmak için geribildirimi kullanmayı öğrenen kişide aktif uygulama sayesinde motor ve premotor bölgelerdeki nöral aktivite şekillenir. Bununla beraber, eylemlerin sık tekrarlanması ve gözlemlenmesi, motor ve premotor bölgelerdeki korkiko-kortikal etkileşimleri etkileyebilir.

Sanal gerçekliğin en değerli özelliklerinden biri, gerçek dünyada mümkün olmayan duyusal manipülasyonların kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Bu özellikler geribildirime bağlı nöral reorganizasyonun geliştirilmesini üst düzeye çıkarabilir.

Sanal bir ortam, bilgisayar teknolojisi tarafından üretilen 3 boyutlu dijital alan olarak tanımlanabilir, bir yüzey üzerinde yansıtılan görsel uyaranlardan ve genellikle bir elektronik cihaz tarafından üretilen işitsel uyaranlardan oluşmaktadır. Sanal ortam, kullanıcıya haptik (temas), koku ve tat uyaranları da sunabilir. Sanal ortamın amacı kullanıcıyı fiziksel dünyadan çıkarmak ve sentetik bir dünyaya sokmaktır.

Sanal gerçeklik motor rehabilitasyon alanında uygulanabilir bir rehabilitasyon ortamı sağlamaktadır. Motor rehabilitasyonun ana bileşenleri olan etkili tekrarlama, etkilerin değerlendirilmesine ve çok sayıda tekrarlanan egzersize bağlı kalmak için gerekli olan motivasyona olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, sanal gerçeklik inme, kafa travması, Parkinson, brakiyal pleksus, serebral palsi, ortopedik rahatsızlıkların, rehabilitasyonunda denge, kas güçlendirme, propriosepsiyon için kullanılmakta olup ve günlük yaşam aktivitelerinin yeniden eğitiminde de önemli bir role sahiptir.

353 kere okundu

İlginizi Çekebilir

İnme Fizik Tedavisi

İnme sonrası hastalar mutlaka fizik tedavi almalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon müdahaleleri inme sonrası tedavinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super