ACL grefti sonrası egzersiz yükü

ACL (Ön çapraz bağ) yaralanması dizde en sık görülen bağ yaralanmasıdır ve onarılmadığı takdirde dizde instabilite, erken dejeneratif değişiklikler ve menisküs yaralanmalarına sebep olur. ACL interkondiller çentik içinde ,lateral femoral kondilin medial duvarının en posterior kesiminde ,yarım daire şeklinde bir alandan başlar  ve anterior tibial eminentianın hafif antero-lateraline yapışır. Ön yapışma kenarı düz , arka kenar ise daireseldir. ACL tibianın femur altında ki hareketini kontrol eder, tibial iç rotasyonu engeller, varus ve valgus zorlanmalarına karşı koyar. Aşağıda ki makalede ACL yaralanmaları sonrasında yapılan greft cerrahisinde egzersizlerin ACL üzerine bindirdikleri yükler incelenmiştir.
ACL rekonstrüksiyon cerrahisini 4 – 9 aylık rehabilitasyon süreci takip eder, Normal eklem hareket açıklığı, kuvvet ve dinamik stabiliteyi arttırırken, fiksasyon bölgeleri ve iyileşmiş/olgunlaşmış grefti korumak amacı ile dize dikkatli bir şekilde yük bindirilmelidir. Greftin kendisi ilk 4 hafta boyunca zayıflar ve revaskülarizasyonu ve olgunlaşması haftalar alırken, tibia ve femur üzerindeki kemiksel fiksasyon bölgesinin konsolidasyonu 12 haftayı bulabilir. Quadriceps ve hamstring aktivite balansı, farklı diz açılarında tibianın antero-posterior translasyonunu başlatarak, ACL grefti üzerindeki zorlanmayı hafifletebilir. Bu makale, ağırlık taşınan ve taşınmayan egzersizler sırasında ACL’ye binen kuvvetler ve zorlanmaları incelemektedir.
Ağırlık taşınmadan yapılan egzersizler:
– Oturmada diz ekstansiyonu. ACL’ye en çok yük genellikle 10-30°’lik diz fleksiyonunda biner ve distale eklenen eksternal bir direnç bu yüklenmeyi arttırır. Yüksek derecelerde ACL’ye binen yük minimal olduğu için, bu egzersizi 50-100° arasında ve sonrasında dizin proksimaline yerleştirilen bir direnç ile yapmak önerilmektedir.
– Oturmada diz fleksiyon egzersizi ACL’ye neredeyse hiç yük bindirmez; ancak bununla birlikte 6-8 haftalık iyileşme süresine ihtiyaç duyan, hamstringdeki donör bölgeyi stimüle eder.
Kaynak:‘Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy’

2.388 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kinezyotape Bantlama Nedir?

Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super