Alt ekstremite kliniği

Alt ekstremite bölgesi yaralanmlarında özellikle trafik kazaları ve spor yaralanmaları önemli bir yer tutar. Bu yaralanmalar, spora dönüş süresinin uzun olması ve bacak üzerine yük verememe sorunu nedeni ile uzun süre normal günlük yaşamdan uzak kalma sorunları nedeni ile ciddi yaralanmalardır. Aynı zamanda alt ekstremite arter ve sinir yaralanmaları daha ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Femur üst ucu kırıkları genellikle collum femoris, trochanter major, trochanter minör hizasında görülür. Bu kırıklar içinde en sık görüleni olan Collum femoris kırığı özellikle osteporozu olan yaşlı kişilerde düşme sonucu meydana gelir. Bu tip kırıklarda Femur başını besleyen arter zedelenirse Femur başında aseptik nekroz gelişim riski çok yüksektir. Corpus femoris, yani Femur kemiğinin gövde kısmında meydana gelen kırıklar genellikle doğum sırasında görülür. Ayrıca çocuklarda düşme, aşırı rotasyona zorlama, trafik kazalarında gelen direk streslerde sık görülen bir kırık tipidir. Femur’un alt ucunda ki kırıklarda, M.gastrocnemius kasının kırığın distal parçasını arkaya çekmesi nedeni ile A.poplitea isimli damarın zedelenmesine neden olabilmektedir.
Tibia ve fibula kırıkları genellikle trafik ve spor kazaları sonucunda meydana gelir. Kırık genellikle kemiğin en zayıf yeri olan 2/3 üst, 1/3 alt birleşme noktasında ortaya çıkar.
Ayağın aşırı şekilde dorsi fleksiyona(ayağın yukarı doğru kaldırılması hareketi) zorlanması durumunda, Talus kırıkları görülür ve bu kırığa bu kemiğin dislokasyon dediğimiz çıkık durumuda eşlik edebilir. Eğer kırık collum bölgesinde meydana gelirse bu bölgeden geçen kemiğe giden damarlar zedelenir ve nekroz meydana gelir.
Calcaneus(topuk kemiği) kırıkları genellikle yüksek bir yerden atlama yada düşme gibi travmatik durumlar sonucu gelişir. Calcaneus kırığı sonucu topukta genişleme, ve longitudunal arkın çökmesi ile Pes planus yani düz tabanlık oluşur.
Ossa metatarsi ismini verdiğimiz kemiklerin kırıkları ayak üzerine bir cismin düşürülmesi ile meydana gelir. 5. Metatarsal kemiğin kırığı ayağın ön kısmının aşırı inversiyona zorlaması ile meydana gelebilir. Ayrıca March fraktürleride denilen stres kırıkları, antrenmansız kişilerin aşırı şekilde spor yapması sonucu oluşa kırık şekilleridir. Bu tip kırıklar genellikle vücudun ağırlık taşıyan kemiklerinde görülmektedir.
Doğuştan kalça çıkığı vakaları, doğum öncesinde anne vücudundaki ligament gevşetici etkisi olan hormonlar nedeni ile oluşan ve ciddi komplikasyonlara yol açan bir klinik bulgudur. Art.coxae güçlü bir bağ sistemine sahip olsada, zaman zaman doğum sonrası dönemlerde de bu eklemde dislokasyonlar görülür. Bu dislokasyonların en sık görülme şekli, özellikle trafik kazalarında oturur pozisyonda ki kişinin dizine karşıdan gelen direk darbelerdir. Bu klinik bulgularda, femur başının aseptik nekrozu ve N.ischiadicus zedelenmesi görülmesi muhtemel komplikasyonlardır.
Diz eklemi, vücut ağırlığını taşıyan yapısı ve özellikle sporcularda ciddi travmalara maruz kalması nedeni ile çok sık sakatlık yaşanılan eklemlerden birisidir. Diz ekleminde özellikle dış taraftan gelen darbeler ile aşırı gerilmeye bağlı olarak Lig.collaterale tibiale’de sakatlanmalar açığa çıkar. Bu yaralanmalarda Meniscus medialis zedelenmeleride açığa çıkabilir. Ayrıca diz ekleminde çok karşılaşılan yaralanmalardan Lig.cruciatum anterius, Lig.cruciatum posterius önden ve arkadan gelen darbeler sonucunda zedelenir.

4.048 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Fasiyal Sinir Anatomisi

Fasiyal sinir 7.kranial sinirdir. Duyusal, motor ve parasempatik liflerden oluşur ve yaklaşık 10000 adet akson …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super