Ankilozan Spondilit; Romatoid Spondilit, Marie-Strumpell hastalığı isimleri ile de anılan omurganın enflamatuar bir hastalığıdır. Vertebral kolonda(omurga) sinovit ve lateral ligamentlerin ossifikasyonu ile karakterizedir. Vertebral kolon rontgende tipik bambu kayışı görünümü verir ve hastalık ilerledikçe donuk bir duruma gelir.
Tiyatro saatçısı Suna Pekuysal bu hastalıkla muzdarip ünlü kişilerdendir…
Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir ancak hastaların çoğunda HLA B27 isimli bir antejinin varlığı bu nedenle olup olup olmadığını düşündürmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla 9 kat daha fazla görülmektedir. Başlangıç yaşı genellikle 15-35 yaşlar arasındadır. Genel olarak sacroiliak eklemden çift taraflı olarak başlar. Bazen lumbal bölgeden başladığıda görülür. Hastalık ilk olarak belde ağrı, kalça ve bacakta rahatsızlık hissi, sabah sertliği, gece sırt ağrıları, lumbal lordoz ismini verdiğimiz belin normal eğriliğinde azalma, sitalji ismi verilen çift taraflı bacaklara yayılan ağrı belirtilerini verir. Hastalık giderek ilerler ve torakal bölgeyi de etkiler. Torakal bölgenin etkilenmesi ile solunum sorunları açığa çıkar.
Hastalığın çok ileri dönemlerinde lordoz çok düzleşimiştir ve hatta kaybolmuştur, sırtta kifoz isimli kamburluk ciddi şekilde artmıştır, servikal mobilite azalmıştır, görüş alanı azalmıştır, gövdenin bütün hareketleri kaybolmuştur.
Son olarak eklemlerde ankiloz açığa çıkar. Ankiloz vertebral kolonun bütün hareketlerine kısıtlama getirir. Ankiloz açığa çıktıktan sonra hastalık ilerlemez ancak düzelmede olmaz.
Ankilozan Spondilit’in özel bir tedavisi yoktur. Sadece hastalığın belirtilerine ve vücutta oluşan deformitelere yönelik önleyici fizik tedavi teknikleri uygulanır. Ağrıyı gidermek, göğüs kafesinin daralmasını önlemek, vertebral kolonun hareketliliğini devam ettirmek fizik tedavi uygulamalarının genel amaçlarıdır.
Egzersiz tedavisinde, özellikle torakal ve servikal bölgelere ekstansiyon egzersizleri verilir. Solunum egzersizleri, göğüs kafesinin daralması nedeni ile azalan solunum kapasitesini artırmak için mutlaka programa dahil edilir. Pektoral kaslara, kalça fleksörlerine, TFL, hamstring ve gastrocnemius kaslarına germe verilir. Ancak bu egzersizler her hasta için yapılacak detaylı bir değerlendirme ve postür analizinin ardından hastalara özel bir program çizilerek verilmeli, ev programı mutlaka tedaviye dahil edilmelidir.
Hastalar günlük hayatlarında mutlaka sert yataklarda yatmalı, sırt üstü yatarken yastık kullanmamalıdır. Günde en az 10 saat uyumalı ve bunun en az 1 saatinde yüz üstü pozisyonda yatmalıdır. Fazla ayakta durulmamalı, ağırlık taşımamalı, gövdeyi öne eğen hareketlerden kaçınmalıdır. Rüzgar, soğuk, nem hastalığı körükleyici etki yarattığından bu etkenler önlenmelidir. Olabildiğince vücudun dik pozisyonu korunmalı, sandalyede otururken arkalığı olan sandalyeler tercih edilmeli, ayakta dururken her iki ayağa eşit yük verecek şekilde durulmalıdır. Proteince zengin besinler çokça tüketilmeli ve fizyoterapistin verdiği egzersiz reçetesi hergün mutlaka uygulanmalıdır.
Aşağıda ki videoda Ankilozan Spondilit belirtileri hakkında bilgi yer almakta
5.528 kere okundu