Aspergiloz nedir?

aspergillus2Aspergillosis (veya aspergilloz), Aspergillus cinslerinin neden olduğu bir hastalık grubudur.
Belirtiler arasında ateş, öksürük, göğüs ağrısı veya nefessizlik olabilir, bunlar başka hastalıklarda da görüldüğü için tanı koymak zordur.
Bağışıklık sistemi zayıflamış veya başka akciğer sorunları olan hastalar buna müsaittir.
Aspergillosis’e neden olan Aspergıllus,hemen hemen her yerde bulunan bir mantar çeşididir.
Bu mantar türleri toprakta ve çürümüş organik materyallerde bulunurlar.
Bunlara maruz kalmış olan insanların burun akıntılarında veya solunum yolu salgılarında bulunabilir
Risk faktörleri;

  • Savunma sisteminde bozulmalar
  • Beyaz kan hücresi seviyesinde düşüş
  • Akciğerde kovuk oluşumu
  • Astım ve kistik fibrozis
  • Genetik etki
  • Hastahane de kalanlar için hastahane şartları
  • Toprakla ilgili meslekler

Akut invazif aspergillosis (Kemoterapi görenlerde risk artar), Allerjik aspergillosis (astım, sinüzit hastalarını etkiler), Dissemine invazif aspergillosis (vücuda yayılmış) insanda hastalığın başlıca tipleridir. En sık rastlanan şekil bölgesel üreme grubuna giren akciğer aspergillomasıdır. Mantar topunun akciğerde ki tuberkilozun yaptığı kavitelere yerleşmesi ile oluşur. Aspergillosis ikinci sıklıkta sarkoidoz ile birliktedir. Daha nadir olarak ise; bronşektazi, kanserlerde görülebilir. Akciğer aspergillosis’i genellikle belirtsizdir. Semptomik olanlarda en sık olarak aralıklı ve az miktarlarda kanlı balgam görülür. Diğer bulgular ise kuru veya balgamlı öksürük, nefes darlığı ve kilo kaybıdır. Fizik muayenenin özelliğinin olmadığı belirtilmektedir. Akciğerlerin radyolojik incelemeleri aspergillosis’in en önemli teşhis yöntemidir. Değişmez röntgen bulgusu, kavite duvarında hale veya yarım ay şeklinde ayrılmış bir kitledir. Genellikle akciğerin üst loblarına yerleşir ve görünümleri oldukça kolay teşhis koydurucudur. Aspergillosis tanısı için bilgisayarlı tomografi çekimleri standart röntgen çekimlerine göre daha erken teşhis sağlayabilir. Teşhis için labaratuvar bulguları çok fayda gösterememektedir. Bu hastalığın prognozunu önceden tahmin etmek zordur.
Hastalıkta ölümler pulmoner enfeksiyonlar, kanama ve postoperatif komplikasyonlar nedeni ile olabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi tartışmalıdır. Kesin olarak kabul görmüş tek tedavi yöntemi, kanlı balgam görülen olgularda lobektomi, yani akciğerin gerekli lobunun ameliyat ile alınmasıdır. İlaç tedavisi ile başarı sağlanamamaktadır.Hastaların takibe alınıp, zorunlu olmadıkça cerrahiden kaçınılması en iyi yol gibi görünmektedir.
 
 
 

4.129 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kas-iskelet sistemi bozukluklarında solunum problemleri

Solunum kaslarının gücünde ki bir kayıp veya göğüs kafesi deformiteleri akciğer ekspansiyonunu limitleyebilir. Motor nöron …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super