Bel ağrısının farklı sınıflandırmalarına rastlamak mümkündür. Güncel olarak; tedavi yaklaşımını etkileyecek olan parametreler değerlendirilerek yapılan sınıflamalar kullanılmaktadır. Tedavi yaklaşımına karar verilmesinde semptomların süresi (akut, subakut, kronik), bacak ağrısıyla seyredip seyretmediği, hastanın yaşlı olup olmadığı veya bel ağrısının post-operatif gelişip gelişmediği değerlendirilir. Ancak ağrıya sebep olan, alttan yatan fizyopatolojisine göre sınıflama yapmak gerekirse, en önemli ayrım ağrının kaynağının nörolojik olup olmadığıdır. Bel ağrılı hastalarda ilk muayenede ve hikâye alırken; enfeksiyon, neoplastik oluşumlar, kırık, kauda ekuina, bacak ağrısı, yansıyan ağrı, ağrının tipi ve benzeri malign durumların varlığının tespiti büyük önem taşır. Bu nedenle bel ağrısına ait kırmızı bayraklar belirlenmiştir. Kırmızı bayrak işaretleri progresif motor ve duyusal kayıplar, üriner inkontinans, kanser öyküsü, spinal cerrahi ve invaziv uygulama ve travma gibi durumlardır Bunun yanı sıra belirlenen turuncu bayrak işaretleri ise depresyon, kaygı ve kişilik problemleridir. Kronik bel ağrılı hastalarda kırmızı ve turuncu bayrak işaretlerinin tanımlanması ve elenmesi doğru bir ağrı yönetimi, tedavi yaklaşımı ve iyileşmenin tamamlanması için olmazsa olmazdır.
Nörolojik kaynaklı ve kırmızı veya turuncu bayrak işaretlerine bağlı gelişen bel ağrılarının dışında kalan, aksiyal ve anatomik sebeplerle gelişen bel ağrıları mekanik bel ağrısı olarak tanımlanır. Mekanik bel ağrısında ağrı kaynağı olan yapı belirlenebilir, eğer patoanatomik kaynak belirlenemezse durum non-spesifik bel ağrısı olarak tanımlanır.
En sık görülen bel ağrısı nedenleri non-spesifik ve mekanik kaynaklı olanlardır. Mekanik kaynaklı bel ağrıları omurga ve eklemleri, paraspinal kaslar, ligamentler, intervertebral diskler ve çevreleyen yumuşak dokudaki bozukluk veya yaralanmalar sebebiyle görülür. Klinikte en sık karşılaşılan mekanik bel ağrısı nedenleri; miyofasyal nedenler, intervertebral diskopatiler, sakroiliyak eklem disfonksiyonu, spondiloz, spinal stenoz ve faset eklem problemleridir.
1 kere okundu