Boyun ağrılarınız için öneriler

boyun-agrisiBoyun ağrısı kişilerin günlük hayattaki işlerine bağlı olarak çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen bir klinik tablodur. Boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve boyun kaslarında gerginlik gibi şikayetler özellikle yoğun çalışan kişilerde daha sık görülür.
Boyun ağrılarının tedavisinde ağrıya neden olan etmenler ve hastalıklar iyi belirlenmeli tedavi buna göre planlanmalıdır. Boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi gibi hastalıkların yanı sıra günlük hayattaki alışkanlıklar ve duruş bozukluklarıda boyun ağrısına neden olan faktörlerdir. Bu yazımızda sizlere duruş bozukluklarından kaynaklı boyun ağrıları için tavsiyelerde bulunacağız.
Oturma sırasında sırt dik pozisyonda olmalı ve belli zaman aralıklarıyla oturma sona erdirilmeli ve ayağa kalkıp bir süre dolaşma aralıkları verilmelidir. Daha iyisi bu zaman aralıklarda boyun ve sırt adalelerini gevşetecek bazı egzersizler yapılmalıdır. Televizyon seyretme sırasında mutlaka baş arkaya dayanmalıdır. Böylece kafanın bütün ağırlığı uzun süre boyun üzerinde tutulmamalıdır. Masada ders çalışan çocuklarımızın ileride boyun ağrısına neden olan ve duruş postürü kötü bir konumda kalmamaları için uyarılmaları gerekmektedir.
Masa başında çalışanların göz hizaları ve boyun açıları ne öne ne de arkaya doğru fazlalık göstermemelidir. Bilgisayar karşısında neler yapılması gerektiği ayrıntılı olarak verilmek zorundadır.
– Gözün bakış açısı 20-30 derece yukarıda ve ekrandan uzaklık ise ortalama 60-70 cm olmalıdır. Ekran tepe noktasının gözlerimizle aynı hizada olmasına dikkat edilmesi gerekir.
– Oturulan sandalyenin yüksekliği, kalçanın gövde üzerinde dik açı ile duracak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca sandalyenin bel çukurluğuna gelecek şekilde ayarlanabildiği bir bölümü olması gerekir. Bu yoksa beli içine alan ve iskemleye bağlanan bel yastıkçığının kullanılması icap eder.
– Sırt, boyun ve bel dik tutulmalı kambur oturmaya kesinlikle izin verilmemelidir. Oturma sırasında kısa bir süre sonra devamlı kambur oturma meyli varsa, kişinin ileride oluşabilecek meslek hastalıklarından korunmak için sırtı dik konumda tutacak postureks ismi verilen korselerden kullanması gerekecektir. Şüphesiz daha iyisi, korse yerine düzenli egzersizler yaparak, adalelerini doğal bir korse gibi kullanmasıdır.
– Dizler 90 ila 110 derece arası bir açıda duracak şekilde çalışılmalıdır. Bunu sağlamak için gerekirse ayak altına küçük eğimli bir ayak tahtası konulabilir. Dizler, aynı pozisyonda uzun süre tutulmamalı ve fırsat buldukça hareket ettirilmelidir.
– Dirsekler çalışma sırasında en fazla 90 derece bükülmeli daha fazla bükülerek çalışılmasına izin verilmemelidir.
– Ayak bilekleri dik açıda tutulmalı ve mutlaka yere temas etmelidir.
– Uzun süre çalışan eller zaman zaman dinlendirilmeli parmaklara germe egzersizleri yaptırılmalıdır.
– Bilgisayarda çalışan kişilerin evrakları ve kullandığı diğer gereksinimleri yakınında bulunmalı kontrolsüzce bunlara uzanıp, beli ve sırtı anormal şekilde döndürerek çeşitli risklere girmemek gerekir.
– Bilgisayar başında olanlar her saat başı ayağa kalkmalı, dolaşmalı tekrar çalışmak zorunlulukları varsa 10 dakika kadar boyun, sırt egzersizleri yapmalıdırlar. Çok uzun süre oturan kişiler aniden ayağa kalktıklarında başta omurga olmak üzere önemli tehlikelerle karşılaşabilmektedirler.
– Ani hareketlerden kaçınmak, öne eğilirken bel yerine dizleri bükerek eğilmek, vücuda gelen yükleri her iki bacağımıza veya kollarımıza eşit şekilde dağıtmak genel bel sırt ve boyun ağrılarından kaçınmak için şarttır.
 

583 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Amputasyon nedir?

Farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilemeyecek bir uzvun kesilerek vücuttan ayrılmasına amputasyon denir. Amputasyon tarihin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super