Boyun ağrılı kişiler kranial-servikal fleksiyon testi (KSFT) yaptıklarında, derin boyun fleksörlerinin aktivasyonu azalır. Bu hareket egzersiz olarak kullanılırsa, boyun ağrısını azaltır ve boyun fleksörlerinin daha iyi koordine olmasını sağlar.
Bu çalışma, 3 dakika boyunca yapılan kranial-servikal fleksiyonun erken dönem etkilerini karşılaştırmaktadır, egzersizin ilk 1 dakikası fizyoterapist yardımıyla yapılan grup(egzersiz grubu) ve pasif mobilizasyon ile birlikte yardımlı kranial-servikal fleksiyon yapılan grup (mobilizasyon grubu) olmak üzere 2 gruptan oluşuyordu.
Kronik, idiopathic boyun ağrısı olan ve ağrı şiddeti 3/10 değerinde olan 18 katılımcı randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Mevcut ağrı, servikal ROM ve hareket esnasında hissedilen ağrı, basınç ağrı eşiği (BAE) ve egzersiz esnasındaki yüzey EMG ölçümleri, müdahaleden önce ve hemen sonra yapıldı.
İstirahatteki ağrı ve servikal alanlar üzerindeki BAE’deki azalma KSFT performansındaki gelişme sadece aktif egzersiz grubunda oldu. Müdahaleden hemen sonra, motor beceri yeteneğini yansıtan yüzey servikal fleksörlerde (anterior skalen ve SKM kasları) azalmış EMG aktivitesi görüldü. Her iki grupta da aktif hareket açıklığında değişiklik omadı.
Aktif ve pasif müdahaleler, kısa sürede ağrı azaltmasına rağmen motor kontrol hareketin tekrarlı ve aktif egzersiz tedavisi şeklinde yapılmasına bağlıdır .
Lluch et al., Man Ther (2013) (Basım aşamasında). Tüm hakları ‘Elsevier Ltd’e aittir.
1.278 kere okundu