Obstetrik brakial pleksus yaralanması, brakial pleksusa ait köklerin ve bunlardan dallanan periferik sinir uzantılarının doğum sırasında zedelenmesi sonucu üst ekstremitenin çeşitli düzeylerde kısmi ya da tam felç olmasıdır. Bu durum sıklıkla, bebeğin omzunun doğum kanalında annenin simfizis pubisine takılması ile oluşur. Bu durumda bebeğin başı ile omzu arasındaki açının artmasına sebebiyet veren traksiyon manevrası, brakial pleksusun aşırı gerilmesine yol açar. Brakial pleksus yaralanmaları, doğumsal nedenler dışında travma, torakal çıkış sendromu, irradyasyon, tümör yayılımı, brakial sinir iltihabı ve basıya neden olan anevrizma gibi vasküler sorunlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ancak en çok rastlanan brakial pleksus yaralanmaları doğum sırasında oluşmaktadır.
Brakial pleksus yaralanmalarına yol açan en önemli risk faktörü makrozomi yani 4 kg üzeri doğumdur. Ayrıca, normal doğumlara yardımcı vakum ya da forseps kullanımının yaptığı baskı da mekanik temelli bir risk faktörüdür. Doğum öncesi ve doğum sırasında ki risk faktörleri dışında anneye ait risk faktörlerini de saymak mümkündür. Bunlar; uterus anormallikleri, annenin boyu ve annede hamilelik sırasında gelişen diabet, obezite veya hamilelikte aşırı kilo alma, artmış doğum sayısı şeklinde sıralanabilir.
Brakial pleksus yaralanmasının semptomları etkilenim seviyesine göre değişir. Aşağıda ki tabloda seviyelere göre semptomlar listelenmiştir.
Brakial pleksus yaralanmalarında uzun bir fizik tedavi süreci gerekebilir. Hastanın ihtiyacına göre tedavide manuel terapi, kinezyolojik ve statik bantlama, elektroterapi ve hidroterapi gibi fizik tedavi teknikleri fizyoterapistin çizeceği tedavi planına göre uygulanır.
207 kere okundu