Bursitis nedir?

Bursitis, temel olarak eklem çevresinde ki bursaların iltihabıdır. Üst ekstremitede subakromial, subdeltoid bursalar; alt ekstremitede ise subtrochanteric, prepatellar ve aşil bursalarının bursitlerine sık rastlanır. Akut dönemde şişlik, ağrı ve lokal kızarıklık olabilir. Kronik dönemde ise bursada kalınlaşma ve içinde kalsifikasyon odakları ile karakterizedir.
Bursitis’e bazı meslek gruplarında daha sık karşılaşılabilir. Hastalığın ilk belirtileri eklem çevresinde ki şişliklerdir. Akut bursitlerde, bir kemik ya da eklem üzerinde sıcak, kırmızı ve ağrılı bir şişlik görülür. Çok şiddetli durumlarda belirtilere hareket güçlüğü de eklenebilir. Bursanın şişmesine neden olan sıvı, keseyi çevreleyen hücreler tarafından salgılanır. Bu sarı renkli sıvıda, iltihaplanmanın etkisiyle kılcal damarlardan sızan kan da bulunabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon varsa, keseiçi sıvısında bakteriler ve akyuvarlar da görülür. Bunlar, kese içinde irin oluştururlar. Uzun süren (kronik) bursitler ise ya akut bursitlerin yinelenmesi ya da art arda zedelenmeler sonucunda bursanın şişmesiyle oluşur.
Bursit, tehlikeli bir hastalık değildir. Antibiyotiklerle, bursadaki bakterilerin bedene yayılmasının ve kan zehirlenmesine (septisemi) ya da veremin yayılmasına yol açmalarının önüne geçilmektedir. Romatizma ve gut uzun süre tedavi edilmeyip kendi haline bırakılırsa, bedenin başka bölgelerinde tehlikeli iltihaplanmalara yol açabilir; bunun gibi, kronik bursitler de tedavi edilmezlerse çevredeki kasların, dolayısıyla eklemin zayıflamasına neden olabilirler. Hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir, çocuklarda ve yetişkinlerde görülme sıklığı arasında bir fark yoktur.
Bazı meslekler ya da çalışma biçimleri, bursanın gelişmesi için elverişli koşullar yaratabilir. Sözgelimi, dirseklerini masaya yaslayarak ders çalışan öğrencilerde, dizlerinin ve dirseklerinin üzerinde sürünerek çalışan madencilerde bursit sık görülür. Bazen hamalların ensesinde, omurga kemiği üzerinde; sırık hamallarının enselerinde ve omuzlarında; sabahtan akşama kadar tezgah başında oturan dokuma işçilerinin kalçalarında; diz çökerek çalışan bahçıvanların dizlerinde bursit olabilir. Bununla birlikte, sürtünme tam bir açıklama getirmekten uzaktır. Çünkü bazı insanlarda bursit, öteki insanlara oranla çok daha çabuk oluşmaktadır.
Daha ender görülen durumlarda bursit, ya bursadaki ya da eklemlerdeki bakteriyel iltihaplanmayla ortaya çıkar. Geçmişte verem, bursitin çok bilinen bir nedeniydi. Bazı romatoit artrit durumlarında, bir eklemin çevresindeki bursa şişmekte; ender görülen durumlarda ise bursada guta bağlı şişme görülmektedir. Genellikle yaşlılarda görülen dirsek bursitinin nedeni bilinmemektedir; bununla birlikte çok hızlı bir seyri vardır: Dirsekte, birkaç saat içinde yumurta büyüklüğünde bir şişlik oluşuverir.
Hastalığın tedavisinde akut dönemde sıcak uygulama, immobilizasyon(splintler, braceler, bandajlar, askılar) ve ağrıya yönelik modaliteler kullanılır. Akut dönemde bölge istirahate alınır.
Subakut ve kronik dönemlerde duruma göre seçilerek derin ya da yüzeyel sıcaklık ajanları kullanılır. Elektroterapiden iyontoforezis kullanılarak prokayn, Mg, iyot, salisilat vücuda verilir. Bunların yanında mobilizasyon yöntemleri de uygulanabilir. Egzersiz olarak bulunduğu bölgeye göre izometrik, aktif-assistif ve aktif egzersizler; ileriki dönemlerde bursalar üzerine gelen yüklenmeyi azaltmak için kuvvetlendirme egzersizleri ve rezistif egzersizler kullanılabilir. Bu arada işe-spora-rekreasyona yönelik egzersizler de unutulmamalıdır.

2.598 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kinezyotape Bantlama Nedir?

Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun …

Bir Yorum

  1. Hocam akut dönemde sıcak uygulanma sebebi nedir acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super