Dirençli egzersizlerin boyun ağrılarına etkisi

abduksiyon egzersizBoyun ve omuz hastalıklarının sakatlık, hastalık ve erken emeklilik açısından sosyoekonomik sonuçlar muazzamdır. Düzenli egzersiz alışkanlığı rehabilitasyon programlarının köşe taşı olmasına rağmen, günlük yaşamda egzersiz alışkanlığı zaman yetersizliği nedeniyle düşük seviyededir. Bu RCT yetişkinlerde boyun/omuz ağrısı(NSMP) semptomlarının sıklığını rahatlatmak amacıyla günlük küçük miktarlarda ilerleyici direnç eğitiminin etkinliğini inceler.
198 yetişkin bireyin anamnezleri alınarak (>bir önceki yıla göre ortalama 176 ağrılı gün) 2dk lık egzersiz grubu, 12dk’lık egzersiz grubu ve kontrol grubu olarak eşit gruplara ayrıldı. Egzersizler her iş günü elastik çubuklar kullanılarak omuz abduksiyonu şeklinde gerçekleştirildi. 10 haftalık müdahale sırasında kontrol grubunun genel sağlık bilgilerinin alındığı, 12dk’lık egzersiz grubunun 8-12 tekrarla 5-6 set uygulayabildiği egzersizlerde 2 dk’lık egzersiz grubu tek bir sette başarısız oldu. Sonuçlar ağrı şiddeti(0 dan 10 a kadar), palpasyonla hassasiyet ve 10 hafta boyunca dinamometre ile ölçülen izometrik kas gücü ölçüm sonuçlarıydı.
Her iki egzersiz grubunda da kas gücünde önemli artış gözlenirken, kontrol grubunun aksine, ağrı ve hassasiyette önemli ölçüde azalma gözlenmiştir. Her iki eğitim grubu arasında farklılık bulunmadı. 10 hafta boyunca günlük ilerleyici direnç eğitimi alan 2dk’lık egzersiz grubunda ağrı ve hassasiyette klinik olarak anlamlı azalmalar görüldü. Bu bulgunun genel amacı terapistlerin NSMP hastalarını günlük temel egzersizlere teşvik etmeleri olabilir.
Kaynak: ‘Elsevier B.V.’

1.551 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Donuk Omuz'da Ev Egzersizlerinin Diğer Tedavilerle Karşılaştırılması

Donuk omuz, adheziv kapsülit ismi ile de bilinir ve omuz ekleminin hareketlerinde ki kaybolma ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super