Dirsek eklemi kontraktürlerinde ortez uygulamalarının fonksiyona etkisi

Kontraktürler uzun süre hareketsiz kalma, eklemin kronik romatizmal hastalıkları ve çeşitli nörolojik hastalıklar gibi faktörlerle açığa çıkabilen eklemlerin pasif hareket kayıplarıdır. En sık görüldüğü kişiler genellikle gereken müdahalenin zamanında yapılmadığı spastisite hastalarıdır. Eklem  bir ya da daha fazla yönde pasif hareket yetisini kaybederek rijit bir hal alır.  Aşağıda özeti verilen çalışmada dirsek ekleminde kontraktür bulunan hastalara ortezleme uygulanmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır;

Bölgesel anatomisi kompleks ve nörovasküler yapılan birbirine çok yakın olan dirsek ekleminde, dirsek fonksiyonunun düzeltilmesi oldukça güçtür. Dirsek ekleminin post-travmatik koşullan oldukça geniş cerrahi ve konservatif işlemler gerektirir ve etkin tedavi için kapsamlı bir program gerekmektedir.
Dirsek eklemi kontraktürlerinde ortez uygulamalarının fonksiyona etkisini araştırmak amacıyla yaptığımız bu çalışmaya, 20’si deney, 28’i kontrol grubu olmak üzere 48 unilateral dirsek kontraktürü olan olgu dahil edilmiştir. Deney grubundaki 20 olguya fizyoterapi uygulamaları sonunda 4 hafta süreyle ayarlanabilir statik ortez uygulanmıştır. Olgulara izometrik egzersiz, sıcak uygulama ve düşük ağırlıkla pasif germeden oluşan ev programı önerilmiş, 4 hafta sonunda üst ekstremite eklem hareket sınırlarının ölçümleri tekrarlanmıştır. Sadece fizyoterapi uygulamalan yapılmış 28 olgu ise kontrol grubu olarak alınmıştır. Kontrol grubundaki olgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
Çalışmaya alman olgulann; çevre ölçümleri, normal eklem hareketleri, kas kısalıkları ve kas kuvveti, postür analizi, günlük yaşam aktiviteleri ve ağrı yönünden değerlendirmeleri yapılmıştır. Deney grubu olgularda ortez uygulaması ile eklem hareket sınırında toplam 28.95°’lik bir artış elde edilmiştir. Ekstansiyon yönünde ortez uygulandığında, fleksiyon yönünde de artış olduğu gözlenmiştir. Ortez uygulamasıyla, kontraktür süresi 1-4 yıl arasında değişen 3 olgunun eklem hareket sınırında toplam 5 ile 35° arasında kazanç sağlanmıştır. Ortez uygulamaları sonunda günlük yaşam aktlviteleri yönünden de istatistiksel yönden anlamlı bir sonuç bulunmuştur (p<0.05).
Çalışmamızda fizyoterapi uygulamalarının sonrasında ev programı ile birlikte ortez uygulanan olgularda, sadece fizyoterapi uygulanan gruba göre daha iyi sonuç elde edilmiştir.
Anahtar kelimeler: Dirsek kontraktürleri, dirsek ortezleri.  
Dirsek eklemi kontraktürlerinde ortez uygulamalarının fonksiyona etkisi, Hacettepe Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Yazar:HALİL HAKAN UYSAL

2.956 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Havayolu Temizleme Terapisi Uygularken Dikkat!

Amerikan Solunum Derneği (ASD), havayolu temizleme terapisi (HTT) ‘nin hastane yatışı olan 3 popülasyonda etkinliğini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super