Disk hernisi vertebralar arasında yer alan disklerde ki herniasyon sonucu oluşan bir hastalıktır. Belde ağrı, bacaktan ayağa kadar yayışan ağrı ve uyuşmalar gibi semptomlarla kendini belli eden disk hernisi halk arasında bel fıtığı ismi ile bilinir. Disk hernisi bulging, protrüze, ekstrüde ve sekestre olmak üzere 4 farklı seviyede görülür. Sekestre bir diskte diskten kopan parçalar spinal kanal içerisine düşmüştür.
Bel ve bacak ağrısı ile gelen bir hastada, öykü, fizik ve nörolojik muayene ile birçok neden elimine edilerek, sinir kökü sıkışmasının olup olmadığı anlaşılabilir. Radyolojik inceleme yöntemleri, sinir kökü basısına yol açan nedenleri ortaya çıkarır.
Lumbal disk hernisi, en sık sinir kökü basısına yol açan nedenlerden bir tanesidir . X-ray inceleme ile tanı konulabilir. Ağrının sebebi araştırmak için bel bölgesinin radyolojik incelemesi yapılır. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile herni seviyesi tespit edilir, lumbal discus intervertebralis’lerin durumu kontrol edilir. MR inceleme non-invasiv olduğu için ve spesifik olarak yumuşak doku daha iyi göründüğü için tercih edilir.
Her hastaya göre tedavi farklı şekilde planlanmaktadır. Genel olarak aşağıdaki tedaviler uygulanmaktadır.
– Tıbbı tedavi : Cerrahi olmayan tedavinin amaçları sinirin herniye diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak ve hastanın genel durumunu düzelterek omurgayı korumak ve genel işlevselliği artırmaktır. Birkaç günden birkaç haftaya kadar süren dinlenme, uygun postür ve ağrısız aktiviteler uygulanır. Bunun yüzden hastalar hastalıkları hakkında eğitilmesi ve aydınlatılması gerekir. Semptomatik hastalara kısa süreli yatak istirahatı, ağrı kesici, kas gevşetici ve sedasyon gereklidir.
– Cerrahi tedavi: Cerrahi tedavinin başarılı olması için uygun hasta seçilmelidir. Cerrahi tedavi endikasyonları ;
– Cauda equina sendromu
– İlerleyici nörolojik defisit
– Ağır nörolojik hasar
– İlaç tedavisine cevap vermeyen ağrı .
Amaç sinir kökünü ve durayı kompresse eden herniye diski çıkararak, nöral yapıların serbestleştirilmesidir. Klasik standart discectomy hemilaminectomy yapılarak disk mesafesine ulaşılır, sinir kökü serbestleştirilmesi için gerekirse foraminatomy yapılır . Disk hernisi geçiren bir kişide aynı seviyede tekrarlama oranı yaklaşık % 5’dir. Diğer seviyelerde olma ihtimali ise daha düşüktür. Cerrahi müdahaleden sonra kilo verme, fizik kondüsyon, iş ve davranış alışkanlıklarını değiştirmek tekrarlama riskini azaltacaktır.
–Fizik tedavi ve rehabilitasyon: Fizyoterapi disk hernisinin tüm seviyelerinde önemli bir yer tutar. Tüm hastalar fizyoterapistler tarafından çizilecek bir tedavi programına alınırlar. Germe ve güçlendirme egzersizleri, elektroterapi, manuel terapi, kuru iğneleme, bantlama, postür egzersizleri ve masaj gibi teknikler kullanılarak hastaların semptomları hafifletilir.
12.322 kere okundu
Selamlar 40 yaşındayım belim yorgun ve terli iken
Şiddetli soğuk ve rüzgara maruz kaldım
Ve zaten var olan belfıtığım yeniden nüksedecek
Zor yürür hale geldim
1.86 cm boy 120 kg Dayım
Tam iki yıl ağrılara çeşitli ilaçlarla dayalı geçirdim
Son bir haftadır ağrılarım hafifledi
L4,5 ve s1 taşması mevcutken l5 diyerlerine oranla daha büyük
Dayanılmaz olan ağrılarım yüzde Seksen azaldı
Normal seviyeye dönüşüyor ve
Tekrar nüksedermi acaba diye hep endişedeyim
Filmime bakan Dr hafif ameliyat öneriyor
Ertesi gün taburcusun diyor
Daha önce ameliyat olmadım
Ama olmalıyım diye düşünüyorum
Acaba ağrılarım yalancı bir iyileşmemi gösteriyor
Filmlerimide yollayabilirim
Yardımcı olurmusunuz
Hürmetler