Egzersiz Diabetik Komplikasyonları Azaltıyor

Vücut için oldukça önemli ve gerekli olduğu bilinen egzersizler, sürekli yapılan çalışmalarla bu faydalarını kanıtlamaya devam etmektedir ve edecektir. Her yaştan bireyin hasta olup olmamasına bakılmaksızın yapması gereken bu fiziksel aktiviteler kalp hızının düzenlenmesi, kilo kontrolünün sağlanması ve günlük yaşam aktiviteleride rahatlama gibi çok bilinen etkilerinin yanı sıra birçok hastalık durumunda da olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Kluding ve arkadaşları egzersizin diabetik hastalar üzerinde ki etkilerini araştırmış, aşağıda verilen sonuçlara ulaşmışlardır.
 

Egzersizin, çeşitli yollarla (glisemik kontrol, insülin hassasiyeti, vasküler fonksiyon ve kilo verme) diabetik komplikasyonların prevelansını ve şiddetini önemli derecede azalttığı iyi bilinmektedir.
40 yaş ve üzerindeki diabetli kişilerin %33’ünde diabetik periferal nöropati (DPN) görülmektedi; periferik sinirlerin distal dejenerasyonu bozulmuş sinir rejenerasyonu ile birliktedir, hem büyük hem de küçüçk sinir fibrillerini etkileyerek ağrı ve duyu kaybına neden olur. Ağrı, DPN’li hastaların 1/3’’ünde görülen primer şikayettir. Duyu kaybı, dengenin ve yürümenin bozulmasına, alt ekstremite yaralanmalarına ve ampütasyonlara neden olabilir.
Egzersiz, mikrovasküler dilatasyonu arttırarak, oksidatif stresi azaltarak ve nörotrofik faktörleri arttırarak nöropati ile ilgili patolojik faktörleri pozitif yönde etkiler. Fakat egzersizin DPN semptom ve belirtilerini kötüleştirdiği ya da iyileştirdiği bilinmemektedir. Bu pilot çalışma 10 haftalık orta şiddetteki (kalp hızının %50-70 arasındaki egzersiz) aerobik egzersiz ve kuvvetlendirme egzersiz programının sinir fonksiyonu (ağrı, nöropatik semptomlar, sinir iletim ve kutaneöz innervasyon) üzerindeki direk fonksiyonu araştırmaktadır.
Kısa süreli bir egzersiz programı olmasına rağmen, VAS ağrı skorunda, glisemik kontrol (HbA1c), nöropatik semptomplar (MNSI), istirahat kalp atım hızı ve deri innervasyonu (biyopsi) anlamlı azalma olmuştur. Beden kitle indeksinde (BKİ), bel çevresi ve sinir iletiminde (EMG) herhangi bir gelişme olmamıştır. Kluding ve ark., J Diabetes Complications 26 (2012) 424-429.

323 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Donuk Omuz'da Ev Egzersizlerinin Diğer Tedavilerle Karşılaştırılması

Donuk omuz, adheziv kapsülit ismi ile de bilinir ve omuz ekleminin hareketlerinde ki kaybolma ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super