El ve ayaklarda meydana gelen bölgesel terlemeler kişilerin günlük hayatlarını ve sosyal yaşantılarını olumsuz etkilemekte, iş performansını düşürmektedir. Bölgesel terleme sınıfına giren durumlarda belirli bir neden yoktur ancak sempatik sistemin aşırı çalışması sonucu açığa çıktığı bilinmektedir. Bu sistem otonom sinir sisteminin bir parçasıdır ve uyanıklık halinde olur, gece uyurken terleme gerçekleşmez.
Kişiler terlemenin ardından ıslaklığa bağlı üşüme, korku heyecan ve stres gibi durumlarda ellerde ki terlemenin artması, ayaklarda ki terlemeye bağlı olarak ayak kokusu gibi pek şikayette bulunurlar.
Bölgesel terlemenin genel terlemeden ayrılması gerekmektedir. Kişiler eller ve ayaklarının yanı sıra tüm vücutlarında ki terlemeden şikayet ediyorlarsa mutlaka kan testi yapılmalıdır. Vücutta yaygın terleme, gece terlemesi, beraberinde ateş yüksekliği bulunması altta yatan bir enfeksiyon hastalığını veya tümöral bir durumu çağrıştırabilir.
Fizyoterapistler tarafından uygulanacak iyontoforez yöntemi, elektroterapi tedavi tekniğinin bir alt dalıdır. Su dolu bir kap içerisine batırılan ellere 30 dakika boyunca verilecek özel bir akımla el bölgesinde ki ter bezlerinin bloke edilmesi sağlanır. Bu blokasyon, gözle görünmeyecek derecede hafif bir kretoz yapının oluşması ile sağlanmaktadır. Tedavi yaklaşık 15 seans uygulanır ve etkin sonuç verdiği gözlendiğinde tedavi sıklığı fizyoterapistin değerlendirmeleri sonucu giderek azaltılır.
İyontoferoz yöntemi genel terlemede tercih edilmese de, el ve ayak gibi lokal terlemelerde %97 oranında başarılı sonuçlar vermektedir. Hiç bir yan etkisi olmayan tedavi tekniği, kalp pili kullananlar, hamileler ve vücudunda ortopedik metal bulunan kişiler dışında herkese uygulanabilir.
2.901 kere okundu