Elektrodiagnoz (Elektriksel tanı)

passive1Elektrodiagnoz, 2.motor nöron hastalıklarında kullanılan bir elektriksel tanı metodudur. Genel olarak kas veya sinire deri üzerinden akım vererek uyarmak ve bunu dışardan izlemek ve EMG gibi tekniklerle yapılır. Bir kasta kontraksiyonun en belirgin olduğu noktaya motor nokta denir ve bu noktanın yeri anatomiktir, değişmez. Uygulamalar sırasında kontraksiyonun anatomik noktadan daha farklı yerlerden alınması motor noktanın kaydığını göstermez. Bu bir dejenerasyon reaksiyonudur.
Elektrodiagnozda test amacı ile faradik ve galvanik testler kullanılır. Galvanik testte aktif elektrot – kutuba bağlanır ve test edilecek kasın motor noktasına yerleştirilir. + kutuba ise pasif elektrot bağlanarak herhangi bir yere konur. Akım şiddeti sıfırdan başlanarak yavaş yavaş artırılır ve gözle görülebilir kontraksiyon elde edildiğinde bu değer not edilir, sağlam tarafın değeri ile karşılaştırılır. Faradik testte kutuplar önemli olmasa da – kutup yine aktif elektrot olacak şekilde ayarlanır ve motor noktaya konur. Akım şiddeti kasta kontraksiyon elde edilinceye dek artırılır. Denerve bir kas faradik akıma cevap vermezken galvanik akıma cevap verir. Galvanik ve faradik testler dejenerasyon reaksiyonlarının tespit edilmesi için kullanılır.
Dejenerasyon reaksiyonları 2.motor nöron hastalıklarında görülür ve 3’e ayrılır. Kısmi dejenerasyon reaksiyonlarında sinirin faradik ve galvanik akımlara cevabı azalır. Kasın faradik akıma cevabı azalırken galvanik akıma cevabı ise artar. Tam dejenerasyon reaksiyonlarında sinirler galvanik ve faradik stimülasyona cevap vermez. Kas ise yaralanmadan 10 gün sonra faradik akıma cevap vermez, galvanik akıma cevap verir. Son dejenerasyon çeşidi olan kesin dejenerasyon tipinde ise kas ve sinirde tam dejenerasyon vardır ve hiçbir yolla cevap açığa çıkmaz.
Dejenerasyon reaksiyonlarına bir çok durum yol açabilir. Sinir veya sinir köklerinin tam kesileri, sinir üzerine gelen uzun süreli basılar, sinirlerin fazla çekilip tahrip edilmesi, kırık sonrası oluşan kallus formasyonun siniri sıkıştırması gibi olgular bu sebeplerden bazılarıdır.
Bu testler sırasında karşılaşılacak bazı erb fenomeni, longitudunal reaksiyon, remark reaksiyonu, myotonik reaksiyon ve myastentik reaksiyon gibi bazı anormal reaksiyonlar vardır. Longitunal reaksiyonda test sırasında kas stimüle edildiğinde cevap motor noktadan değil daha aşağıdan alınır. Remark reaksiyonunda ise açığa çıkan cevap yavaş ve sürüncemelidir. Myotonik reaksiyon myotonia konjenita hastalığında görülür, kas stimüle edildiğinde akım kesilse dahi kontraksiyon alınmaya devam eder. Myastentik reaksiyon myastenia gravis hastalığında görülür, oldukça çabuk yorulma ile kendini gösterir.
Galvanik-Tetanik oran
Kasta minimal ve devamlı kontraksiyon elde etmek için gerekli galvanik akım şiddetleri arasında ki orandır. Normal bir kasın galvanik-tetanik kontraksiyon oranı 3,5-6,5 arasındadır. Denerve kaslarda bu oran 1-1,5 arasındadır.

12.874 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Bel Hastalarında Fizik Tedavi Modaliteleri

Bel ağrılı hastaların tedavisinde kullanılan sıcak, soğuk, masaj, traksiyon, alçak, orta ve yüksek frekanslı akımlar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super