Elektroterapi, teşhis ve tedavi amacıyla elektriksel ajanların kullanılmasıdır. Tarihçesi oldukça eskiye dayamaktadır. Tıpta bir çok yeni ilerleme ile kıyaslandığında elektroterapinin bir çok şeklinin eski uygulamalarla devam ettiği görülmektedir.
Endorfinler, vücudun ağrı kontrolleri ile ilgili maddelerdir ve elektroterapi bu maddelerin vücutta salınımını artırır. Aynı şekilde elektriksel kas stimülasyonu da vücuttaki endorfin oranını artırmaktadır. Elektroterapinin başarılı sonuçlar doğurması için doğru alet seçimi, uygun ve etkili tedavinin seçimi, doğru uygulama ve sonuçların doğru değerlendirilmesine bağlıdır.
Galvanik akımlar, alçak frekanslı akımlar, galvona-faradik akımlar ve yüksek frekanslı akımlar elektroterapide kullanılan bazı akım çeşitleridir. Bu akımlar çeşitli şekillerde modifiye edilip, farklı şekillerde uygulanarak çok çeşitli hastalık gruplarında test ve tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Ağrılı durumlar, travmalar, kas zayıfıkları, romatizmal hastalıklar, myalji, nevralji, periatrit, artroz ve daha bir çok hastalıkta elektroterapi yöntemi kullanılabilmektedir. Elektroterapinin uygulanma süresi ve uygulanan akımın şiddeti kullanılan akım çeşidi ve tedavi edilecek hastalığa göre değişmektedir.
TENS, Ultrason, Kısa Dalga Diatermi, Rus Akımı, Enterferansiyel Akım, Diadinamik Akım, Faradik Akım, Galvanik Akım elektroterapide kullanılan bazı akım çeşitleridir.
Bu uygulamaların detaylarına ve hastalıklara göre kullanımlarına ulaşmak için sitemizde arama yapabilirsiniz.
22.441 kere okundu