Vertebralarda 4 adet faset eklem bulunur. Fasetler, vertebraların posterolateraline yerleşimlidir. Her bir vertebranın süperiorunda bulunan 2 faset, bir alttaki vertebranın inferiorundaki 2 fasetle eklemleşir. Faset eklemler; hiyalin kıkırdak yüzeylerin birleşimi, sinoviyal sıvı içermesi ve fibröz bir kapsülle çevrelenmesi bakımından; vertebra üzerinde bulunan tek sinoviyal eklemlerdir. Eklem içindeki yüzeylerin kıvrımlı yapılarında meniskoid yapılar bulunur. Posterior ramustan çıkan her seviyedeki medial dalın iki parçasından biri aynı seviyeyi, bir diğeri ise bir üstteki faset eklemi innerve eder, böylelikle her faset eklem hem kendi seviyesinden hem de bir alt seviyeden gelen dallarla ‘dual innerve’ edilir. Faset eklemler posterolateral yerleşimi sayesinde hem fleksiyon – ekstansiyon yönünde stabilize edici, hem de rotasyonel hareketlerde kısıtlayıcı rol oynar.
Lomber bölgede, faset eklemler neredeyse dikey bir yönelenimdedir ve eklem yüzeyleri eğriseldir. Bu yapısıyla vertebraların birbiri üzerinden öne doğru yer değiştirmesi ve rotasyonu limitleyerek, eklem hareketinin normal sınırlar içerisinde kalmasını sağlar. Faset eklemler lomber bölgede ortalama 8° rotasyona izin verir. Mobilite ve stabilitenin yanı sıra omurganın arkasından aktarılan kuvvetlerin %25 – 30’unu, rotasyonel kuvvetlerin ise %40 ila 65’i arasında bir yükü faset eklemlerin desteklediği çalışmalarla ortaya konmuştur. Her seviyedeki iki faset eklem (sağ ve sol) ve intervertebral diskin, iki vertebra arasındaki eklemleşmesi ile meydana gelen üçlü kompleks, omurganın mobilitesi için önemli rol oynar. Bazı kaynaklarda bu üçlü kompleks fonksiyonel ünite olarak anılır.
Kaynak: Varlotta, G.P., Lefkowitz, T.R., Schweitzer, M., Errico, T.J., Spivak, J., Bendo, J.A. and Rybak, L., 2011, The lumbar facet joint: a review of current knowledge: part 1: anatomy, biomechanics, and grading, Skeletal radiology
1 kere okundu