Fibromiyalji sebebi kesin olarak bilinmeyen kronik kas ağrılarıdır. Ağrılar günden güne hatta saatten saate değişiklik gösterir ve genellikle bir tetik noktası vardır. Fibromiyalji eklemlerde hareket kısıtlılığına yol açmaz ancak hastaların yaşam kalitesini bozar. Yaygın ağrı, vücutta hassas noktaların varlığı, yorgunluk, uykusuzluk, bacak ağrısı, baş ağrısı ve soğuğa tahammülsüzlük fibromiyaljinin belirtileridir.
En rahatsız edici belirti ağrıdır. Vücudun hem sağ hem sol yarısında göbekten hem yukarıda hem aşağıda ayrıca omurganın çevresinde kısaca tepeden tırnağa vücudun her yerinde ağrı ve sızı görülür ve bu ağrı derinde yanma veya kasların burkulması şeklinde hissedilir. Ağrı en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir. Yorgunluk ise sık rastlanılan ve hemen herkeste farklı derecelerde seyreden, gün ve saat içerisinde bile değişebilen bir diğer yakınmadır. Hastalar bunu sanki enerjim çekiliyor ve bitiyormuş şeklinde tarif ederler. Hatta “ kol ve bacaklarıma beton bloklar bağlanmış gibi hissediyorum“ şeklinde yakınmalara da rastlanır. Çalışmadığı ve yorulmasını gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde izahı oldukça zor olan yorgunluk bulguları vardır. Yorgunluk sabah en belirgin düzeydedir. Bu hastalar yataktan neredeyse yorgunluktan kalkamayacak gibidir. Gün içinde yorgunluk azalır akşama doğru neredeyse normalleşir. Fibromiyaljilerin birçoğunda geceleri aksine zihinsel faaliyetler oldukça hızlanmış ve fiziksel kapasite yükselmiştir.
Fibromiyaljinin başlaması için her zaman büyük bir travma olması gerekmez. Hastaların kaslarında küçük bir travmanın yani basit bir incinmenin bile fibromiyaljiyi tetiklediği görülmüştür. O yüzden uygun olmayan egzersizlerin veya kötü duruş pozisyonlarının bu hastalığı artıracağı unutulmamalıdır. Hastalığın ortaya çıkmasında bazı kimyasal maddelerin ve genetik yatkınlığın rol aldığı düşünülmektedir.
Fibromiyalji teşhisi koymak için en az 3 ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi, en az 12 noktada ağrıya hassasiyet olması gerekmektedir. Fibromiyalji sık sık başka hastalıklarla karıştırılır ve bu nedenle yapılacak tetkikler son derece önemlidir. Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir. Romatoloji uzmanının yapacağı muayene ve tetkiklerin ardında teşhisi konan hasta fizyoterapiste yönlendirilir ve fizik tedavi programına alınır. Fizik tedavi kapsamında hastanın semptomlarına yönelik tedavi teknikleri uygulanır. TENS, klasik masaj, uygun postüral egzersizler, germe ve güçlendirme hastanın ihtiyacına göre fizyoterapist tarafından uygulanabilir. Hastalığın altında yatan neden ve doğurduğu sonuçlara göre psikiyatrist ve iş uğraşı terapisti gibi branşlarla multidisipliner bir çalışmaya girilebilir.
Hastalar;
-Stresten kaçınmalı
-Havasız ortamlarda bulunmamalı ve sigara kullanıyorsa sigarayı bırakmalı
-Hava şartlarına uygun giyinmeye özen göstermeli
-Dinlenme ve çalışma saatlerine dikkat etmeli, uyku düzenini bozmamalı
-Sağlıklı beslenmeye özen göstermeli
-Kendisi için uygun sporlara yönelmelidir.
4.711 kere okundu