Uzun süre geçmeyen, günden güne hatta saatten saate farklılık gösteren vücut ağrıları ile karakterize bir hastalık olan fibromiyalji, eklem hareketlerinde hareket kısıtlılığına yol açmaz ancak hastaların yaşam kalitesini bozar. Yaygın ağrı, vücutta hassas noktaların varlığı, yorgunluk, uykusuzluk, bacak ağrısı, baş ağrısı ve soğuğa tahammülsüzlük fibromiyaljinin belirtileridir. Fibromiyalji tanısı koymak için herhangi özel bir tanı yöntemi yoktur ancak bir romatoloji uzmanı hastaların hikayesi ile tanıyı koyabilir. Fibromiyalji’nin nedeni kesin olarak bilinmemekte. Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku ve bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak, hareketsizlik, soğuk ve nemli havalar, psikolojik stresler ağrıları arttırır.
Fibromiyalji tedavisi oldukça güç bir hastalıktır. Hastalara medikal tedavi, ozon tedavisi, lokal enjeksiyon tedavisi gibi tedavilerin yanı sıra hasta eğitimi,uygun diyet, güneşlenme ve meditasyon gibi tekniklerden de faydalanılır. Medikal tedavide en çok kullanılan ilaçlar antidepresanlar, Non-steroid antienflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler ve Anksiyolitik-sedatif ve hipnotiklerdir.
Hastalığın tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli yer tutmaktadır. Bir fizyoterapist tarafından planlanacak tedavide hastaya özel uygulamalar seçilir. Crioterapi ile hastalığın tetik noktalarına haftada en az 3 kere CO2 uygulanması, elektroterapi ile ağrılı bölgelere uygun elektroterapi modülütelerini uygulanması ve manyetik alan tedavisi hastaların ağrıları için olumlu etkiler yaratacaktır. Uygulanan tedavi yöntemleri hastaların var olan postüral problemlerine yönelik verilecek postüral egzersizlerle desteklenmelidir. Germe, gevşeme ve kuvvetlendirme egzersizleri hastalara yapılacak değerlendirme ile hastaya özel programlar şeklinde verilebilir.
Hastalığın altında yatan neden ve doğurduğu sonuçlara göre psikiyatrist ve iş uğraşı terapisti gibi branşlarla multidisipliner bir çalışmaya girilebilir.
Hastalar;
-Stresten kaçınmalı
-Havasız ortamlarda bulunmamalı ve sigara kullanıyorsa sigarayı bırakmalı
-Hava şartlarına uygun giyinmeye özen göstermeli
-Dinlenme ve çalışma saatlerine dikkat etmeli, uyku düzenini bozmamalı
-Sağlıklı beslenmeye özen göstermeli
-Kendisi için uygun sporlara yönelmelidir.
3.753 kere okundu