Ganglion kisti genellikle el bileğinde gözlemlenmektedir. Tendon veya eklem kapsülünden köken alarak oluşum gösteren, içerisinde sıvı dolu kistlere verilen isimdir. Ganglion kisti için elde en çok rastlanabilecek iyi huylu tümör sınıfında yer alıyor demek hiç de yanlış olmayacaktır.
Hastaların genellikle el bileği hizasının yakınlarında gözlemlediği şişlik şikayetiyle geldiği bilinmektedir. Bu şişlik son derece sert olup, aktivitede azalma ve fonksiyonel yeterlilikte zayıflamaya sebebiyet verebilir. Kistin gereğinden fazla bir büyüme göstermesi eklem hareketliliği için son derece olumsuz bir gelişim göstermektedir. Hal böyle olunca, uzmana başvurmak kaçınılmaz hal almaktadır. Halbuki, şikayetler bu kadar rahatsız edici seviyeye ulaşmadan uzmana başvurulması en doğru olan yaklaşım statüsündedir.
Ganglion kisti tedavisinde cerrahi müdahale sonrası rahatsızlığın devam ettiğine dair şikayetleri bulunan bireylerden de söz etmek mümkündür. Ganglion kisti oluşum mekanizmasına bakmak gerekirse tam olarak kesin yargılardan söz etmek pek olası değil. Farklı mekanizmaların etkisinden söz edilse de tam anlamıyla sebebiyet veriyor diyebileceğimiz bir sebep mevcut değil. Ganglion kistinin erkeklere oranla kadınlarda daha fazla bulunduğu da bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.
Ganglion kisti estetik olarak rahatsızlık verdiği takdirde steril -temiz- bir enjektör ile titizce boşaltılır. Bu yaklaşım kısa sürede bir rahatlık hissi yaşatsa da uzun süreli bir yaklaşım olarak gözlemlenmemektedir. Çünkü steril enjektörle boşaltılan kistin, kısa süre ardından tekrar sıvıyla dolduğu söylenebilir. Bu nedenle günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamaya gitmemesi adına ganglion kisti için en doğru yaklaşım cerrahi müdahaleyle kistin kılıfı dahil bir biçimde çıkarılmasıdır.
Genellikle ağrı şikayetinin olmaması, estetik açıdan büyük bir sıkıntıya sebebiyet vermemesi nedeniyle cerrahi müdahaleye gerek görülmemektedir. Ağrıların artması, estetik açıdan sıkıntıya sebebiyet vermesi, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamalara neden olması beraberinde cerrahi müdahaleyi kaçınılmaz hale getirmektedir. Aksi takdirde ne hasta ne de uzman cerrahi müdahaleyi kaçınılmaz görmemektedir. Detaylı bir analizin ardından cerrahi müdahale gerekip, gerekmediğini tespit eder. Bu nedenle bu yaklaşımda, bireysel tercihlerinizden ziyade uzman görüşü kaçınılmazdır.
3.769 kere okundu