Göğüs cerrahisi sonrası fizik tedavi

göğüsCerrahi hastalarında postoperatif pulmoner komlikasyonlar,hastaların morbidite ve mortalitelerini yakından etkilemektedir. Özellikle genel anestezi altındaki cerrahi girişimlerden sonra pulmoner komplikasyon gelişme riski fazladır! Genel anestezi,öksürme refleksini inhibe eder ve siller aktiviteyı azaltır.Bu yüzden pulmoner sekresyonlarda artış ve bunun atılmasında zorluk ortaya çıkar. Bunun yanında İnsizyon ağrısı sebebiyle öksürmek istemezler
Post operatif akciğeri etkileyen diğer faktörler şöyledir;
-Anestezi;mukus transportu azalır
-Operasyonun uzun sürmesi
-İmmobilite
b)Cerrahi sonrası etkileyen faktörler
-operasyonun uzun sürmesi
-immobilite
-Ağrı
-Ağzın kuruması
Ameliyat sonrası uygulanacak fizik tedavide öncelikle hastaya fizyoterapinin neden gerekli olduğu iyice açıklanmalıdır. Derin solunum egzersizleri öğretilir.Yatak içinde yuvarlanarak nasıl mobilize olunacağı öğretilir.Öksürme eğitimi verilir.Spirometre ile solunum kapasitesi artırılmaya çalışılır.
Bu egzersizlerin daha önce öğretilmesi postoperatif dönemde hastanın daha kolay yapmasını sağlar.En kısa zamanda başlanmalıdır.Değerlendirme yapılmalıdır.Hastanın tüp ve diğer aksesuarlar(entübasyon tüpü beslenme sondası,idrar sondası)kontrol edilmeli ve zarar görmeyecek şekilde pozisyonlanmalıdır.
Gögüs fizyoterapisi
a)Solunum egzersizleri
b)postural drenaj
c)perküsyon vibrasyon
d)öksürme ve huffing**
e)mekanik ventilasyon,spirometre
f)aşamalı mobilizasyon
Derin ven trombozunun önlenmesi,İnsizyon yeri ağrısı için Ağrı azaltıcı akımlar kullanılabilir
Pulmoner Cerrahide fizyoterapinin amaçları:Yeterli ventilasyonu sağlamak,Fazla sekresyonların atılımını sağlamak,Geri kalan akciğer dokusunun tam ekspansiyonunun devamını sağlamak,Alt ekstremitelerin dolanımına yardım etmek,Omuz kuşağı, omurga ve göğüs mobilitesini sağlamak,Egzersiz toleransını arttırmaktır.
Ameliyat öncesinde hastanın hikayesi alınmalı,Postoperatif dönemde yapılacak uygulamalar açıklanmalı,Sekresyon atılması,Solunum egz,Öksürme eğitimi,Alt ekstremite hareketleri,Postürü düzeltme,Yatak içi mobilizasyon ve Operasyon günü Tedavi için hasta yeterince kendinde ve koopere olması gerekir.Solunum egz ve destekli öksürme teşvik edilir. (anestezi)Hasta genellikle anestezi etkisiyle 1.günden daha iyi öksürür(anestezi etkisi)
Post op 1-2  gün Tedavi günde 4 seanstan oluşur.Solunum egz,Öksürme eğitimi,Omuz hareketleri,Alt ekstremite hareketleri(saat başı 5-10 kez)**derin ven trombozu,PD: Hasta öksürebiliyorsa gerek yoktur.Sekresyon atılımı için inhalasyon tedavisi, Hastada drenler takılı olabilir. Bunlar kleplenmeli yada dikkat edilmeli.
Post op 3.gün Tedavinin frekansı hastanın durmuna göre azaltılabilir fakat egz yoğunluğu arttırılır. Önceki egzersizlere ek olarak yürüme gibi çeşitli aktiviteler cesaretlendirilmeli.
Taburcu olurken Hastalar ancak 2-3 haftada taburcu olabilirler, egzersizler operasyondan sonra 4 hafta sürmeli.Göğüs hareketi eşit olmalı.Egzersiz toleransı artmış olmalı.Omuz hareketleri tam olmalı.Postür preoperatif devredeki kadar iyi olmalı.
Operasyondan sonra en az 2 hafta yani pnömektomi boşluğunda fibrin oluşana kadar sağlam tarafına yan yatmamalıdır. Postoperatif durumu uygunsa 1. haftada merdiven çıkabilir ve solunum kontrolü öğretilebilir.Pnömonektomiyi takiben laringeal sinir yaralanması, frenik sinir rezerksiyonu ve diafragma paralizi oluşabilir.
 

3.499 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kas-iskelet sistemi bozukluklarında solunum problemleri

Solunum kaslarının gücünde ki bir kayıp veya göğüs kafesi deformiteleri akciğer ekspansiyonunu limitleyebilir. Motor nöron …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super