Akut idiopatik polinevrit ismi ile de bilinen guillian barre sebebi bilinmeyen enflamatuar bir hastalıktır. Kesin bir delile dayanmasa da bir virüs ya da bakterinin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Akut bir hastalık olan guillian barrenin hazırlayıcı faktörleri arasında en önemli etken üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kadınlarda daha fazla görülür. Vücudun kendi savunma sistemi(immün sistem) kasların miyelin kılıflarına saldırarak harap edilmesine yol açar. Periferik sinirleri daha fazla tutar ancak kranial sinirleri de tuttuğu zaman zaman görülür.
Hastalık simetrik bir flask paralizi(kasların kasılamaması), el ve ayaklarda duyu kaybı, parestezi(hissizlik) ve denge kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bacaklardan simetrik olarak başlayıp yukarı doğru çıkan kas güçsüzlüğü görülür. Hastalık boyunda yer alan C4 seviyesini tutarsa bulbar belirtiler ortaya çıkar, respiratuar(solunum) problemleri görülür ve buda çoğu vakada ölüme neden olabilmektedir. Hastalığa yakalanan kişilerde kanda ki oksijen satürasyonu %50’nin altına düşebilir. Bu durumda da hasta respiratöre alınmalıdır aksi durumda ölüm tehlikesi vardır. Guillian barre hastalığında ateş görülmezken, derin tendon reflekslerinde azalma, motor sinir iletiminde yavaşlama ve wallerian dejenerasyonu gibi durumlarla karşılaşılır. Hastalık açığa çıktıktan sonra 2ay ile 2yıl içinde iyileşme gösterebilir. 2 yıl geçmesine rağmen spontan iyileşme gözlenmeyen vakalarda prognoz kötüdür, iyileşme olmayabilir. Yaşlı kişilerde de iyileşme görülse de gençlerde ki kadar yüz güldürücü değildir.
Hastalığın seyri akut, subakut ve kronik dönemlere göre ayrılır ve tedavi planıda bu şekilde şekillendirilir. Belirtiler önce akut tabloda başlar. Sonra plato fazı görülür, bu dönemde ateş yoktur. Henüz akut dönemde ki bir hastaya aktif eklem hareketleri kesinlikle uygulanmamalıdır, hasta en geç 2 saatte bir pozisyonu değiştirilecek şekilde uygun yatış pozisyonuna alınmalı ve istirahat ettirilmelidir.
Subakut ve kronik dönemler klinik olarak birlikte ele alınıp tedavi planı yapılabilir. Hasta bu dönemde fizik tedavi bölümüne alınır. Hastada oluşabilecek eklem deformitelerini önlemek için ortez kullanımına geçilebilir. Kasları kuvvetlendirmek için PRE ve PNF teknikleri uygulanabilir.
2.769 kere okundu