Beyin ve spinal kord çevresinde ki subaraknoid boşluk serebrospinal sıvı(BOS) ile doludur. Bu boşluğun alt sınırı L2’ye kadar uzanır. Beyin subaraknoid boşluk nedeni ile askıda gibidir. BOS, beyinde ki 4 ventrikülde her gün yapılarak subaraknoid boşluğa geçer burada dolaşarak venlerden absorbe edilir ve kana karışır.
BOS’un subaraknoid boşlukta dolaşmasını engelleyen herhangi bir tıkanma, bu sıvının ventriküllerde birikmesine sebep olur ve kafa içi basınç artar. Yeni doğan bebeklerde kafatası ince, sütürler de geniş ve açık olduğundan, artan kafa içi basınç nedeni ile kafatası karşı koyamayarak yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu arada içinde sıvı biriken ventriküllerde büyüyeceğinden beyin dokusu ince bir kabuk haline gelerek fonksiyonunu kaybeder.
Tıkanmaya, menenjit, travma, subaraknoid boşlukta ki geçiş yolunun tıkanması ve konjenital bozukluklar gibi faktörer neden olabilir. Hastalarda, patolojik refleksler, gelişim bozuklukları, denge bozuklukları, duyu kaybı ve kas zayıflıkları gibi nörolojik klinik belirtiler kendini gösterir. Ayrıca iskelet deformiteleri, ayakta kalkeneo-varus, valgus ve ekino varus deformiteleri; dizde fleksiyon, abdüksiyon ve eksternal deformiteleri; kalçada fleksiyon, abdüksiyon, eksternal rotasyon deformiteleri ve konjenital kalça çıkığı hastalığa eşlik eden bazı bozukluklardır.
Bu bozukluklar sekonder olarak bazı sorunlara neden olabilir. Duyu bozuklukları nedeni ile yanık tehlikesi, kalça kaslarının zayıflığı nedeni ile kalça çıkığı riski, gövde kaslarında ki zayıflık nedeni ile oturamama, kalçada fleksör kontraktür nedeni ile lordozda azalma ve ayrıca tortikollis, skolyoz, kifoz gibi bir çok bozuklukta hastalığa sekonder olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalarda zeka seviyesi düşüktür ve öğrenme güçlüğü vardır. Dolanım bozuklukları, kalp sorunları, üriner sistem sorunları ve konuşma güçlüğüde hastalığa eşlik edebilir.
Tedavi ve Rehabilitasyon
Hastalığın tedavisinde ekip çalışması şarttır. Nörolog, nöroşiruji uzmanı, ortopedist, ürolog, pediatrist, iş-uğraşı terapisti, hemşire, öğretmen, çocuk gelişim uzamnları ve psikologun yer aldığı geniş bir ekiple tedavi uyum içerisinde yürütülmelidir. Günümüzde hidrosefalitedavisi planlaması; Tıkanma nedeni tümör ise buna yönelik girişim yapılabilir ya da toplanan fazla sıvı, vücudun başka bir yerinden emilecek şekilde uygun bir yol ile yönlendirilir. Bu yönlendirme işlemi ise “şant” denilen cihazlar sayesinde yapılır.
Hastalığın rehabilitasyon kısmı önemli bir yer tutar. Çünkü hastalıkla birlikte bir çok primer ya da sekonder komplikasyonda eşlik etmektedir. Hastalar için yapılacak çok yönlü bir değerlendirmeni ardından fizyoterapistler tarafından hastalığın komplikasyonlarına ve vücut deformitelerine yönelik düzeltici,koruyucu fizik tedavi tekniklerinden yararlanılır.
Hidrosefali için Dr. S. Baki Albayrak’ın açıklamalarının yer aldığı videoyu aşağıdan izlyebilirsiniz..
5.662 kere okundu