Karpal tünel sendromu(KTS) ele ve parmaklara giden sinirlerin el bileği seviyesinde sıkışması sonucu gelişen bir hastalıktır. Enflamasyon, travma, artritler, tümörler ve anatomik bozukluklar nedeniyle oluşabileceği gibi sıklıkla mesleki sebepler sonucu açığa çıkmaktadır.
Tekrarlayan travmaya bağlı görülen en sık hastalık KTS’ dir. KTS açısından riski artıran meslekler arasında öğütme işinde çalışanlar, kasiyerler, et paketleme işinde çalışanlar, küçük parça montajı yapanlar vardır.
Mesleki KTS ile ilgili olarak dahil edilen ve kapsamlı olarak incelenen fiziksel faktörler, hareketi tekrarlama, uygulanan kuvvet, postür, sinire dış baskı ve titreşimi içerir. Aynı hareketi tekrarlama mesleki KTS’de en çok kabul edilen risk faktörüdür.
Belirtiler hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Erken evrede, hastaların genellikle median sinirin duyusal liflerinin etkilenmesi nedeniyle duyusal semptomları mevcuttur ve hastalık ilerlerse motor liflerinin tutulmasından kaynaklanan motor semptomlar gelişmeye başlar. En sık görülen semptom, el bileği distalinde median sinir duyusal dağılımında karıncalanma ve uyuşukluk ile ilişkili ağrıdır. Elin klasik olarak başparmak, işaret ve orta parmaklar ve yüzük parmağının radial yarısında semptomlar gelişir. Hastalar genellikle gece ağrıyla uyanır ve ağrılarını geçirmek için ellerini yataktan çıkardıklarını veya kuvvetlice salladıklarını söylerler. Hastalar elin tamamında ağrı, karıncalanma ve uyuşmaları olduğunu söyleyebilirler, ancak dikkatli sorgulama, küçük parmağın ulnar sinir tarafından innerve edildiği için nadiren etkilendiğini söyleyeceklerdir.Nadiren ulnar sinir de aynı anda etkilenirse, beş parmağın tamamı tutulabilir.
Kaynak: Aroori, S. and R.A. Spence, Carpal tunnel syndrome. Ulster Med J, 2008.
1 kere okundu