Kas atrofisi nedir?

Bir kasın tek tek hücre ve liflerinin çapında, büyüklüğünde azalma kas atrofisidir. Atrofinin meydana gelmesinde patolojik faktörler rol oynayabilir. Normal fonksiyonun devam etmesini önleyen hastalıklar, innervasyonun kesilmesi ve yukarıda ki şartların oluşmasına sebep olabilecek çeşitli patolojilerde kasta atrofiye neden olabilir. Patolojik bir neden olmasa bile yukarıda ki nedenlerden bazılarının oluşması da kasta atrofinin açığa çıkmasına neden olabilir.
Özellikle kasta normal fonksiyonun devam etmemesi sonucu açığa çıkan atrofiye Disuse Atrofi(kullanmama atrofisi) denir. Disuse atrofisi özellikle kasın immobilizasyonundan sonra karşımıza çıkan önemli sorunlardandır. Kasın çapında ve buna bağlı olarak fonksiyonunda azalma olur, buda kasınfonksiyonunu tam yapamaması, taşıması gereken yükü taşıyamaması anlamına gelir ki, sonuçta kemiklerin ve eklemlerin daha fazla yük taşımasına yol açar. Disuse atrofisi eğer geç kalınmadan ele alınırsa güçlendirici egzersiz ve elektroterapi gibi tekniklerle geri dönüşü sağlanır.
Eklem zedelenme ve hastalıklarında kaslarda çok hızlı atrofi oluşur çünkü, sempatik lifler bozulmuştur ve buda kasın beslenmesini bozar. Bir diğer etmen ise duyu sinirlerinin uçlarının irritasyona uğramış olmasıdır ki; bunun sonucunda medulla spinalise uyarılar gönderilemez, hücre aktivasyonu inhibe olur, kas normal fonksiyonunu ve çapını koruyamaz.
Kas üzerine veya çevresine etki eden sürekli bir basınç (örneğin tümör) kan dolanımını azaltarak kasın beslenmesini bozar ve dolayısı ile kasta atrofi meydana getirir.  Alt motor nöron (II.MN) lezyonları sonucu sinir iletimi olmadığı için kas çapı küçülür. Aynı zamanda damarların vasomotor liflerinde ki bozulmalarda beslenme sorunlarına yol açacağı için kas atrofisi oluşumuna neden olur.
Tüm bu nedenlere bağlı açığa çıkan kas atrofileri lokal, yani belirli bölgelerdedir. Ancak uzun süren açlık, kronik ateş ve toksinlerin protein mekanizmasını bozduğu durumlarda genelde olabilir. Atrofi ile normalde lif sayısı etkilenmez sadece liflerin çapında azalma olur, buda kas gücünün elastikiyetinin ve fonksiyonun limitasyonuna yol açar. Atrofi uzun sürerse sebebi ne olursa olsun sonucunda doku dejenerasyonu ve kalıcı fonksiyon bozukluğu ortaya çıkar.

22.571 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kinezyotape Bantlama Nedir?

Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super