Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun süredir etkinliği kabul görmüş bir uygulamadır. Bantlamanın prospriosepsiyon ve motor fonksiyonu artırması, yaralanma ve sakatlanmaları azaltması gibi özellikleri nedeniyle sıklıkla tercih edildiği ve tıbbi uygulamalar içerisinde kendisine yer bulduğu görülmektedir. Tedavi edici etkileri olan bantlama, ağrıyı azaltma ve hareketleri kolaylaştırmasının yanında lenf ve kan akımını kolaylaştıran, eklemleri sabitleyerek destekleyen, ödemi azaltan bir uygulamadır. Temel işlevi hareket etmeyi sağlamak olan kas iskelet sisteminin çeşitli özelliklerdeki bantlarla desteklenmesi vücudun eksilen işlevlerinin yerine gelmesinde önemli bir role sahiptir.
Kinezyotape bantlamanın temel özelliği vücudun doğal iyileşme sürecine takviyede bulunan, kas ve eklem hareketlerini kısıtlamayan bir uygulama olmasıdır. Koruyucu bakım, ödem ve ağrı tedavisinde de kullanılmaktadır. Diğer bandajlama tekniklerine göre çeşitli üstünlüklere sahiptir. Yapılan bandajlar, uygulama bölgesindeki kan dolaşımını kısıtlarken kas ve eklem hareketlerini de önlemektedir. Buna karşın kinezyotape bantlamanın bu yönde bir kısıtlama yaratmadığı, elastikiyeti sayesinde vücudun hareketleri için bir engel teşkil etmediği görülmektedir. Kısıtlama yaratmayan özelliği dolayısı ile eklem hareket açıklığı gerektiren spor etkinlikleri ile uğraşan kişilerce yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.
Kinezyotape bant, uygulandığı yerde birkaç gün boyunca kalabilme özelliğine sahiptir. Özel yöntemlerle farklı amaçlar için kullanılabilmesi, yaygın bir uygulama haline gelmesini sağlamaktadır. Modern tıbbın yararlandığı bir imkan olarak kinezyotape bant, yapışkan iç yüzeyin etkisiyle uzun süre vücutta kalabilmekte ve 24 saat boyunca terapatik etki gösterebilmektedir. İnce bir yapıya sahip olan bant, hassas kumaştan dokunan pamuklu bir malzemeden imal edilmektedir ve yapışkan yüzeyde geçirgen kanalların olması, uygulama yapılan bölgedeki cildin hava almasını kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında çok çabuk kuruyabildiğinden dolayı uygulamanın ardında duş almak, uygulama yapılan bölgeyi yıkamak mümkündür. Cildin esneme kapasitesine uyumlu bir dokuya sahip olan bant, alerjik herhangi bir madde içermemektedir. Bir diğer özelliği ise bandın birbiri üzerine katmanlar şeklinde uygulanabilmesidir.
Kinezyotape özellikle spor yaralanmaları başta olmak üzere kas iskelet sisteminin tüm ağrılı durumları, gonartroz, boyun ve bel fıtığı, menisküs ve ön çapraz bağ yaralanmaları, serebral palsy, hemipleji gibi bir çok durumda uygulanabilir.
Kaynak: GONARTROZLU HASTALARIN TEDAVİSİNDE KİNEZYOTAPE BANTLAMA YÖNTEMİNİN ETKİSİ Mustafa Ferit AKKURT İSTANBUL, 2016
1 kere okundu