Kronik Bronşit nedir?

kronik bronşitKronik bronşit, ardı ardına gelen 2 yılın en az 3 ayında öksürük, balgam çıkarma ve ilerleyici dispne gibi belirtilerle görülür. Solunum yollarında oluşan iltihap, hücre infilitrasyonu ve ödem; obstrüksiyona ve hava akımının güçlüğüne neden olur. Kronik bronşit sinsi başlar ve uzun süre hiç belirti vermeden ilerler, yıllar boyu süren ilerleme sonucunda hastalar ağır solunum zorluğu ile karşı karşıya kalır. Öksürük ve balgam gibi yakınmalar zaman zaman verem gibi benzer semptomları olan hastalıklarla karıştırılsa da hastalığın belirtileri arttıkça kronik bronşitin kesin tanısı konur.
Kronik bronşitin kesin nedeni tam olarak ortaya konamamış olsa da sigara, hava kirliliği, çocukluk dönemlerinde geçirilmiş enfeksiyoz hastalıklar, aşırı tozlu iş ortamlarında çalışma ve genetik faktörler gibi olguların kronik bronşit için zemin hazırlayıcı olduğu bilinmektedir. Bu olgular içerisinde sigara en riskli faktördür, hava akımını azalta sigara sekresyonları da artırır. Sigara dumanı ve hava kirliliği bronş ağacında mukus yapımım artıran en önemli etkenlerdir. Bunlara bir enfeksiyonun da eklenmesiyle bronş mukozasının hastalanması kolaylaşır. Sigara dumanı ve hava kirliliği bronş ağacında mukus yapımım artıran en önemli etkenlerdir. Bunlara bir enfeksiyonun da eklenmesiyle bronş mukozasının hastalanması kolaylaşır. Yapışkan ve koyu mukus, bronş boşluğunu daraltır. Mukusun koyu ve yapışkan olması silya hareketini de engeller. Hava yolu mukozası genellikle ödemlidir.
Kronik-Bronşit_0Hastalığın en önemli belirtisi kuru ya da balgamlı öksürüktür. Solunum zorluğu hastaları oldukça rahatsız eder, hastalar aldıkları nefesi vermekte güçlük çekerler. Bronşların hava geçişini sağlayan iç boşluğu, bir yandan eksüda ve mukoza salgısının artarak birikmesi, öte yandan bronş duvarının damarlardan sızan sıvı nedeniyle şişerek kalınlaşması sonucunda önemli ölçüde daralmıştır. Hastalık sırasında bronş duvarındaki esnek liflerin yerini sert bağdoku lifleri alır. Bu nedenle esnekliği azalan bronşlar solunum sırasında yeterince genişleyemez. Bütün bu değişiklikler solunum hareketlerine karşı direnen bir güç oluşturur. Akciğerlere giren hava akımı aşın ölçüde sınırlanır ve ancak dinlenme sırasındaki gereksinimi karşılayabilir.
Dinlenme sırasında çok fazla sorun yaratmaya bu dispne, hastanın iskelet-kas sistemini harekete geçirmesi ile dayanılmaz bir hal alır ve hastayı yeniden dinlenmeye mecbur bırakır. Vücudun hareketi ile artan oksijen ihtiyacını akciğerler karşılayamaz hale gelir.
Kronik bronşitli hastalarda öksürük bazen kişiyi uykusundan uyadıracak derecede güçlü olabilir. Hava yollarında obstrüksiyon vardır ve goblet hücreleri aşırı derecede çalışır. Kanda ki parsiyel CO2 basıncının artmasına bağlı olarak vücutta morarma görülür. Nemli ve soğuk havalarda kronik bronşitli hastaların tüm bu belirtilerinde artma görülür.
Kronik bronşitli hastaların fizik muayenesinde genellikle kısa boylu ve obez oldukları görülür. Hastalarda balgam artışına hırıltılı solunum, nefes darlığı ve öksürme şikayeti eşlik eder. Hastaların tüm bu görünümlerine “blue bloather” ismi verilmektedir. Fıçı tipi göğüs, clubbing, yardımcı solunum kası aktivitesi, azalmış toraks hareketliliği ve azalmış oskültasyon sesleri fizik muayenede elde edilen diğer verilerdir.
Kronik bronşit tedavi ve rehabilitasyonu için şu linke tıklayınız; http://www.fztozdemir.com/kronik-bronsit-tedavi-ve-rehabilitasyonu/

1.800 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kas-iskelet sistemi bozukluklarında solunum problemleri

Solunum kaslarının gücünde ki bir kayıp veya göğüs kafesi deformiteleri akciğer ekspansiyonunu limitleyebilir. Motor nöron …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super