Omurganın kasları hareketin kontrolü ve dinamik stabilite için en önemli yapılardır.
Gövde kontrolünde rolü olan bu kaslar iki grupta incelenir:
a. Birinci Grup: Bu grupta segmental stabiliteden sorumlu lomber omurgayla direkt temasta olan kaslar yer alır.
1. Multifidus kası: Posterior paraspinal kasların içinde en büyük olan ve en medialde yer alan kastır. Spinöz çıkıntılardan başlayarak fasetlerin mamiller çıkıntılarına, sakruma ve spina iliaca posterior superiora yapışır. Posterior stabilizasyonda rol alan esas kas olduğu düşünülmektedir. Multifidus, vertebra fleksiyonu sırasında omurgayı korur. Segmental yapıda bir kas olduğundan üretmiş olduğu güç omurganın ekstansiyonu için yeterli değildir ancak stabilizasyon için oldukça önemlidir. Aynı zamanda yay şeklinde hareket ederek lomber lordozu korumaya yardımcı olur. Histolojik olarak kas iğcikleri açısından zengin olması nedeniyle omurganın proprioseptif duyusunda önemli bir kaynaktır.
2. Rotator kaslar: Vertebranın transvers prosesinde başlar ve komşu vertebranın spinöz prosesine yapışır.
3. İnterspinal Kaslar: Komşu iki spinöz prosesleri birbirine bağlar.
4. İntertransversal Kaslar: Komşu iki transvers prosesleri birbirine bağlar.
5. Lateral Kaslar: Quadratus lumborum ve iliopsoas kaslarından oluşur. Quadratus lumborum kasının iki taraflı kasılması lomber omurganın stabilizasyonunda önemlidir. İliopsoas’ın iki taraflı kasılması ise omurgaya fleksiyon yaptırır. Her iki kas da tek taraflı kasıldığında ise aynı tarafta fleksiyon hareketiyle sonuçlanır. Psoas kası lomber lordozun korunmasına yardımcı olur.
b. İkinci Grup: Bu grupta lomber vertebra ile direkt teması olmayan kaslar yer alır. Bu kaslar gövde stabilitesinden ve bedenin kaba hareketlerinden sorumludur.
1. Erektör spina: Omurganın ana ekstansörüdür. Lateral fleksiyon ve aksiyel rotasyonda rolü vardır. Son iki torakal vertebra, l1-l5 lomber vertebralar, sakral vertebralar, sakroiliak ligament ve iliak krestten başlar ve yukarı doğru seyir gösterir. T12 hizasında longissimus, iliokostalis ve spinalis olarak üç parça kasa ayrılırlar.
2. Abdominal kaslar: Yüzeyel abdominal kaslar rektus abdominis ve eksternal oblik kaslarından oluşmaktadır. Derin abdominal kaslar ise transversus abdominis ve internal oblik kaslarından oluşur. Son dönemlerde transversus abdominis kası torakolomber fasya ile olan ilişkisi ve lomber bölge üzerindeki etkisi nedeniyle bel ağrısının tedavisinde dikkati çekmektedir.
Kaynak: Lundborg G. Structure and function of the intraneural microvessels as related to trauma, edema formation, and nerve function. J Bone Joint Surg 1992
1 kere okundu