Miyofasyal ağrı sendromu tedavisinin 2 ana hedefi vardır. Birincisi tetik nokta inaktive edilerek ağrı ve lokal kas spazmının azaltılması, ikincisi ise altta yatan nedeni ortadan kaldırmaktır. Eğer altta yatan etken ortadan kaldırılmazsa tetik nokta tamamen inaktive edilememektedir. Genel olarak 6 aydan daha az miyofasyal ağrı sendorumu olan kişilerde tedavi şansı daha fazladır. Kronik olan veya relaps gösteren kişilerde tedavi daha çok semptomatik olmaktadır.
Miyofasyal ağrı sendromunun tedavinde hastanın bilgilendirilmesi, egzersiz reçetesi ile medikal tedavi dahilinde anti-depresan, kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Bu hastalar için fizik tedavi modalitelerinden TENS, enterferansiyel akım gibi aneljezik ajanların kullanımı yaygındır. Aynı zamanda US, lazer, manyetik alan, manuel terapi ve kuru iğneleme gibi tekniklerde kullanılır.
Hastalar öncelikle miyofasyal ağrı nedenleri ve tedavisi hakkında bildirilmelidir. Doğru postür, ev egzersiz teknikleri, fokal masaj, lokal ısı uygulama yöntemleri hastalara öğretilmelidir. Miyofasyal ağrı tedavisinde kullanılan başlıca egzersiz yöntemi nazik germe egzersizleridir. Kasın gerilmesi ile sarkomer genişlemektedir. Böylece aktin ve miyozin moleküllerinin üst üste gelmesi azalmaktadır. Lokal olarak tüketilen enerji miktarı düşmektedir. Sonuç olarak enerji krizi döngüsü bozulmaktadır. Kazanımları korumak ve rekürrensi önlemek için aerobik egzersizler öneriler arasındadır. Aerobik egzersizler daha iyi musküler fitness sağlayarak rekürrense neden olan motor ünite aşırı kullanımını önlemektedir. Güçlendirme egzersizleri ağrı geçtikten sonra programa eklenmelidir. Çoğu araştırmacı lokalize kas ağrısı olan kişilerde dirençli egzersizlere karşı dikkatli davranmaktadır. Ancak ağrısız tam eklem hareket açıklığını elde etmek için nazik güçlendirme egzersizlerinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Eksantrik yüklemelerden ve eş zamanlı yapılan yüksek gerilim kuvvetlerinden kaçınarak orta tekrarlı düşük dirençli egzersizler tavsiye edilmektedir. Son yıllarda yapılan bir çalışmada günde 2 dakika düşük yoğunlukta yapılan dirençli egzersizlerin boyun ve omuz bölgesindeki lokalize kas ağrısını iyileştirdiği izlenmiştir.
TENS ağrı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Miyofasyal aprı sendoromu tedavisinde kullanımında uygulama sırasında elektrotların yerleşimi tetik nokta alanı ya da yansıyan ağrı alanı boyunca olmalıdır. Ultrason miyofasyalağrı sendromunda ağrı ve fonksiyonlar üzerinde kısa ve orta süreli düzelme sağlamaktadır. Tedavide diğer yöntemlere ek olarak uygulamanın yararlı olabileceği vurgulanmıştır. Manuel terapide bu sendrom için en yaygın tedavi seçeneklerinden biridir. Sprey ve germe, iskemik kompresyon, yumuşak doku masajı, miyofasyal serbestleme (release), osteopatik manipülatif tedavi bu başlık altında incelenmektedir. Bazı manuel tedavi tekniklerinin tetik nokta ağrısını hemen tedavi sonrasında azalttığına dair orta derecede güçlü kanıt mevcuttur.
4.054 kere okundu