Düz(galvanik) akımlar modifiye edilerek kesikli galvani ve surge edilmiş galvani akımları elde edilir. Düz akımın en çok kullanılan modifiye şekli kesikli düz akımdır. Modifikasyon triod lambalarla yapılır. Akımın başlangıç ve bitiş noktaları düzenli aralıklarla birbirini takip eder. Devreye kondansatör ilave edilerek akımın iniş çıkışlarının yavaş şekilde gerçekleştirildiği düz akım çeşidine trapezoid akım denirken, akım iniş çıkışların ani olduğu çeşide ise rektanguler kesikli galvanil akımı denir. Akımın geçiş süresi ve sıklığı ayarlanabilir. Genellikle geçiş süresi 100msn olarak kullanılsa da 300-600 msn’de kullanılabilir. Frekansı dakikada 30 stimülus olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Surge edilmiş galvanik akımda ise şiddet yavaş yavaş artar ve azalır. Stimülusun zamanı uzundur. Düz akımlar surge edilirken bazen ters alete sokulur. Bu şekilde meydana getirilen akımın şekli çok yavaş seyreden sinüzoidal akımlara benzer. Her devir 1sn sürer.
Modifiye düz akımlar duyu sinirleri üzerinde uyarma etkisi yaratırlar. Refleks vazodilatasyonu sonucu ise eritem oluştururlar. Motor sinirler üzerine o sinirin innerve ettiği kaslarda kontraksiyon açığa çıkmasını sağlarlar. Denerve kaslar daima modifiye galvanik akımlara cevap verirler. Ortaya çıka cevap yavaş ve sürüncemelidir. Düz galvanik akımda ki gibi – kutup + kutuptan daha etkilidir.
Modifiye düz akımlar denerve kasların tedavisinde kullanılır. Akım iyi bir kontraksiyon alınıncaya dek artırılır. Tedavi süresince her kastan 300 kontraksiyon alınması hedeflenir. Ancak bu kadar ağır yükün kası yorması ve tedavi süresinin buna uygun olmamas nedeni ile 90 kontraksiyon alınması uygundur.
Tedavi monopolar ve bipolar tekniklerle uygulanabilir. Monopolar teknikte büyük olan pasif elektrot kasın origosuna, küçük olan aktif elektrot ise kasın en şişkin yerine konur ve akım verilir. En iyi kontraksiyonu alabilmek için aktif elektrot aşağı-yukarı yönlerde kaydırılarak uygun nokta belirlenmeye çalışılır.
Bipolar teknikte ise iki disk elektrot kasın her iki ucuna konur. Bu teknik daha çok derin ve izole edilmesi güç olan kas gruplarında tercih edilir. Grup halindeki kasların stimüle edilmesi istendiğinde ise aktif elektrot origoya, pasif elektrot insersioya konarak uygulama yapılabilir.
uygulama yapılmadan önce uygulanacak bölge temizlenmeli, duyu testi yapılmalıdır. Hastaya yapılacak tedavi açıklanmalı, tedavi bölgesine uygun teknik ve elektrotlar seçilmelidir. Akım şiddeti iyi bir kontraksiyon elde edilinceye kadar yükseltilmeli, her kastan 90 kontraksiyon alınana kadar tedaviye devam edilmelidir. Ancak 90 kontraksiyon aynı anda alınmak yerine 30-30-30 şeklinde 3 bölüme ayrılmalıdır. Tedavi haftada 5-6 gün uygulanmalıdır.
11.833 kere okundu