Multiple Skleroz (MS) nedir?

multiple sklerozMultiple Sklerozis (MS), ekserebasyon ve remisyonla seyreden yavaş ilerleyen bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan çalışmalar hastalıkta otoimmün bir sorun olduğunu ortaya koymuştur. İmmün sisteme olan bir uyarı ile vücudun kendi savunma sistemi, miyelin kılıfı yabancı hücre zannederek saldırır. Bunun sonuncunda miyelin kılıfta çatlamalar, bozulmalar, kopmalar ortaya çıkar ve sonrasında inflamasyon oluşur. İnflamasyon bölgesinde makrofajlar miyelin kalıntılarını taşır ve bunların yerine skar veya sklerotik plaklar kalır.
Hastalık temel olarak 2 evreden oluşur.Ekserebasyon denilen alevlenme dönemlerinde hastalığın sempomları çok şiddetli hale gelir ve kasların motor yetenekleri çok azalabilir, spastisite artabilir. Remisyon döneminde ise bu bulgular azalsa da her ekserebasyon atağı sonrası motor ve duyu yeteneklerinde kayıba neden olur.
Hastalığın kaç yılda ne kadar ilerleyeceği, hangi semptomların ve bozukulukların ne şiddette açığa çıkacağı önceden bilinmez. Hastalık herkeste farklı seyredebilir, farklı sekellere neden olabilir ancak hiç biri ölüm nedeni değildir.
Bu hastalık gün içinde tipik yorgunluk paterni sergiler, hasta kendisini sabah ve akşamları iyi hissederken, öğle vakitlerinde yorgunluktan şikayetçidir. Hastalığın bir diğer özelliği ise sıcak hava ve iklimde yorgunluğun artmasıdır.
Semptomlar kişiden kişiye değişmekle birlikte temel olarak şunlardır;
Duyu:Keçeleşme, karıncalanma, ısı algılama ve hafif dokunma duyusunda bozukluk
Motor bozukluklar:Kas zayıflıkları, spastisite,istemli harekette tremor, ataksi, disfaji
Diğer:Görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, idrar kaçırma yada tam aksine idrar yapamama, impotans, genital bölgede duyu azalması.
Hastalığın tedavisinde henüz etkin bir yöntem bulunamamıştır. Remisyon ve ekserebasyon dönemlerine göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır.İlaç olarak bazı hormonlar ve steroidler kullanılmaktadır. Ayrıca antienflamatuar ilaçlar enflamasyonu azaltmak için, myorelaksanlar ise spastisite için verilir.
Hastalığın fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavisinde hastalık alevlenme ve sönme dönemi olarak iki kısımda ele alınır. Alevlenme döneminde zorlayıcı hareketlerden kaçınarak yatak istirahatine ek olarak günlük yaşam aktivitelerine yönelik hafif egzersizler verilebilir. Remisyon adı verilen sönme döneminde ise; termoterapi, krioterapi, elektroterapi, hidroterapi yöntemleri kullanılır. Ayrıca hastalığın en problemli semptomu olan spastisite için PNF ve Bobath gibi tekniklerden yararlanılır. Kas zayıflıkları için PNF, PRE gibi güçlendirme yöntemleri kullanılır.
Hastalıkta mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Yorgunluk, nem, stres ve soğuk önlenmelidir. Ağır yüklenmeli egzersizler yapılmamalıdır. Hastalar yardımcı cihazları reddetme, güvenlik önlemlerini almama, desteksiz yürüme konularında inat etmemelidir ve yapılan bütün egzersiz ve uygulamalar alanında uzman fizyoterapistler denetiminde tutulmalıdır.
Yazıda yer alan tedavi teknikleri, hastalık hakkında daha detaylı bilgi ve farklı yazılar için sitemizin arama butonunu kullanabilir, ayrıca sorularınız için sitemizden bize ulaşabilirsiniz..

2.395 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Gövdeye Özel Değerlendirme Yöntemleri

Rehabilitasyon uygulamalarının hedefleri arasında kas kuvvetinin korunması ve artırılması, kas kısalıkları, kontraktür ve deformitelerin önlenmesi, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super