Omurga deformitelerinin tedavisi

kifoz ve skolyozSkolyoz, lordoz, kifoz gibi ergenlikte sık rastlanan omurga hastalıklarının tedavisinde kullanılan tüm tedavi yöntemlerinin amacı, estetik açıdan düzgün, dengeli, ağrısız ve stabil bir omurga sağlamaktır. Bu hastalıklardan özellikle skolyozun konservatif tedavisinde çok çeşitli yöntemler kullanılmış olmakla birlikte en çok tercih edilen ve kullanılan yöntem korselemedir ve korseleme dışında hiçbir yöntemin skolyotik eğri üzerine kesin etkili olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Genel olarak 0-20 derece arasında ki olgularda egzersiz, 20-40 derece arasında egzersiz+korse, 40 derece üzeri skolyozlarda ise cerrahi önerilmektedir.  Kifoz tedavisinde ise iyi bir fizik tedavi ve korseleme yöntemi, ilerleyen vakalarda ise cerrahi operasyon uygulanır.  Tedavide korselemeden sonra en çok elektrik stimülasyon ve egzersizler kullanılmaktadır.
Korseleme
korse lomberKorseleme konservatif tedavide 100 yılı aşkın bir zamandır kullanılmaktadır. Korselerle tedavinin ilk amacı eğrinin ilerlemesinin önlenmesi, ikinci amacı ise skolyozun sakatlığa, estetik sorunlara, psikososyal sorunlara yol açmasını önlemektir. Eğriliğin ilerleme riskini kesin olarak tahmin etmek mümkün değildir ancak ilerleme riskini artıran bazı durumlar saptanmıştır. Bunlar çift eğrilik, menarş yaşı (menarştan önce ilerleme riski %68 iken, menarştan sonra %33 tür), cinsiyettir. Kızlarda erkeklere göre daha hızlı ilerler. Eğri 4’er ay aralıklarla izlenmelidir. Büyüyen çocuklarda eğrilerin üçte ikisi ilerleme gösterir. Bu yüzden sık takip edilmelidir. İlerleme yoksa doktor izlem aralığını uzatabilir. Kişinin yaşı, korseyi kullanma süresi, kemik yapısı, korseyle birlikte uygulanan egzersiz v.b yan tedavilerin varlığı korse tedavisinin başarısını etkiler. Eğriliğin açısı da korse tedavisinin başarısını etkileyen bir faktördür. Örneğin skolyozda 20–29°’lik bir eğrilik korseyle tedavi edilebilirken, 40°nin üzerindeki eğrilikler korseyle tedaviye yanıt vermezler.
Egzersizler
Omurga eğriliklerinin çeşitli egzersizlerle tedavisi 1940 ve 1950’li yıllarda daha çok Almanya ve eski Sovyetler Birliği’nde kullanılmaya başlanmıştır. 60–70° ye kadar eğrilikleri olan hastalar, özel egzersiz programına alınmaya ve tedavi edilmeye çalışılmıştır. Ancak günümüzde egzersizin kesin tedavi etkinliğini gösteren bir çalışma yoktur. Egzersiz tedavisi ancak korselemeye yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Tedavide kullanılan egzersizler; spinal kontrolü sağlamak için postür egzersizleri, spinal fleksibiliteyi artırıcı egzersizler, yana ağırlık aktarımı egzersizleri ve solunum egzersizleridir.
Elektroterapi
Omurga eğriliği tedavisinde elektroterapi 1970’lerde kullanılmaya elektroterapibaşlanmıştır. Ancak elektroterapinin, doğru yapabilmek için kaç kere deneme yapılması gerektiği, ne kadar yapılması gerektiğinin kesin bilinmemesi gibi kullanım engelleri vardır.
Solunum Egzersizleri
50°nin üzerindeki torakal eğriliklerde solunum sıkıntısı sık görülür. Torakal eğrinin büyüklüğü ile pulmoner fonksiyon direk olarak ilişkilidir. Diğer tip eğriliklerde bu ilişki yoktur. Solunum hastalığı olanlar ve sigara içen skolyozlular daha fazla solunum sıkıntısı çekmektedirler. Bunun için özellikle skolyozda solunum terapisi şarttır.

5.472 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kifoz depresyona neden oluyor

Vücudun normal eğriliklerinden birisi olan torak kifozun normalden daha eğri duruma gelmesine hiperkifoz ismi verilir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super