Omuz, göğüs ve sırt kasları

Omuz bölgesi, eklemin çok hareketli olması açısından en çok korunması gereken eklemlerden birisidir. Ve bu koruma eklemin çevresinde ki güçlü kapsül, ligament ve kaslarla sağlanmaktadır. Bu yazımızda omuz ve göğüs bölgesinde yer alan kaslara değineceğiz.
Omuz bölgesinin şeklini m.deltoideus verir. M.deltoideus, ön,orta ve arka parça olmak üzere üç parça olarak incelenir. Kasın pars clavicularis ismini verdiğimiz ön parçası, kola fleksiyon ve iç rotasyon yaptırır. Pars acromialis isimli orta parçası ise kolun 15-90 dereceleri arasındaki abdüksiyon hareketini yapmasını sağlar. Arka parçası olan pars spinalis ise kola ekstansiyon ve dış rotasyon yaptırır. M.deltoideus n.axillaris isimli sinir tarafından innerve edilir.
Omuz bölgesinde yer alan m.supraspinatus isimli kas, n.suprascapularis tarafından innerve edilir ve görevi kolun ilk 15 derecelik abdüksiyon hareketini yaptırmaktır.
M.infraspinatus, n.suprascapularis tarafından innerve edilir ve görevi kola doş rotasyon yaptırmaktır.
M.teres minor kola dış rotasyon yaptırır ve n.axillaris tarafından innerve edilir.
M.teres major n.subscapularis tarafından innerve edilir, görevi kola addüksiyon ve iç rotasyon hareketlerini yaptırmaktır.
M.subscapularis ise n.subscapularis tarafından innerve edilir ve kola addüksiyon ile iç rotasyon hareketlerini yaptırır.
Bu kaslardan M.subscapularis omuz eklemini önden, M.teres minör ve M.infraspinatus arkadan, M.supraspinatus ise yukarıdan destekleyerek omuz ekleminin stabilitesinde görev alırlar. Bu dört kasın hepsine birden Rotator Cuff kasları ismi verilir.
 
Göğüs bölgesinde M.pectoralis major 3 parçadan oluşan geniş bir kastır ve göğüs bölgesinin temel kası olarak nitelendirilebilir. Kola addüksiyon, fleksiyon ve iç rotasyon yaptıran bu kas, n.pectoralis lateralis ve medialis sinirleri tarafından innerve edilir.
M.pectoralis minör ise daha derindedir ve omuzu öne, aşağı çekme görevini üstlenir. Ancak omuz sabit ise, costaları kaldırarak inspirasyon yapılmasını sağlar. Siniri N.pectoralis medialis ve lateralis.
M.subclavius, omuzu aşağıya, öne ve içe çeker. Ayrıca Art.sternoclavicularis eklemini tespit eder. Siniri N.subclavius.
M.serratus anterior kası boksör kası olarakta bilinir. Scapulayı toraksa doğru çekerek fiske eder. Angulus inferior’a insersio yapan parçası cavitas glenoidales’i yukarıya döndürerek, M.trapezius ile birlikte kolun 90 derece üzerinde ki abdüksiyon hareketini yapmasını sağlar. Siniri N.torasicus longus.
 
Sırt bölgesinde yer alan kaslardan M.trapezius en önemli kastır ve Pars superior, Pars media, Pars inferior olmak üzere 3 parçadan oluşur. Üst parçası scapulayı yıukarı çeker, ancak eğer scapula diğer kaslar ile tespit edilmiş ise boyunu kendi tarafına doğru çekerek lateral fleksiyon yaptırır. Orta parçası scapulayı mediale doğru çeker. Alt parçası ise scapulayı mediale ve aşağıya doğru çekerek cavitas gleneoidale’yi yukarı döndürür. Trapez kasının siniri N.accessorius’tur.
Sırt bölgesinde yer alan diğer kasların isim ve sinirleri şu şekildedir;
M.latissumus dorsi- N.thoracodorsalis
M.levator scapula- N.dorsalis scapula
M.rhomboideus minor – N.dorsalis scapula
M.rhomboideus major – N.dorsalis scapula
 

96.086 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Fasiyal Sinir Anatomisi

Fasiyal sinir 7.kranial sinirdir. Duyusal, motor ve parasempatik liflerden oluşur ve yaklaşık 10000 adet akson …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super