Omuz eklemi vücudun en hareketli eklemlerinden birisi olduğu için oluşabilecek eklem hareket açıklığı kayıplarında günlük yaşamda oldukça büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Adeziv kapsülit, bursit, artrit gibi birçok hastalıklardan ve ağrılı durumlardan kaynaklanan bu kayıplarda uygulanacak mobilizasyon teknikleri ve egzersiz tedavisi oldukça faydalı olacaktır. Bu yazımızda omuz eklemi için verilebilecek egzersizlere değineceğiz.
1)Hasta yüzü yatağa gelecek şekilde yatar ve hasta taraf kolunu yataktan aşağı sarkıtır. Sporcular için 2kg, normal kişiler için 1kg, çocuklar için 250gr ağırlık verilerek kolun ileri-geri, içe-dışa gibi kombine ve tekrarlı hareketleri hafif bir tempo ile yapması istenir.
2)Parmak merdiveni ismini verdiğimiz ikinci egzersizde hasta bir yatak veya sedyenin karşısında ayakta durur. Elini yatağın üzerine koyarak parmakları ile kolu öne doğru kendisinden uzaklaşacak(omuz fleksiyonu) şekilde yatak üzerinde ilerletir. Ağrı sınırı içerisinde gidebildiği kadar gider ve en son noktada egzersizin verimini artırmak için yere doğru eğilir. Bu şekilde birkaç saniye bekler ve başa döner.
3)Hasta bu kez yatağa yanında durur ve aynı hareketi bu kez kolunu yana doğru vücudundan uzaklaştıracak şekilde(omuz abdüksiyonu) yatak üzerinde parmaklarını ilerletir. Ağrı hissedene dek ilerledikten sonra en son noktada yine eğilir ve birkaç saniye sonra başa döner.
4)Hasta sedyede yan yatar. Avuç içleri yüzüne bakacak şekilde uzun bir sopayı uçlarından her iki eliyle tutar. Ve sopayı yataktan uzaklaştırıp yakınlaştırır(eksternal rotasyon)
5)Hasta yan yatarken, altta kalan kolunu dirsekten 90 derece bükülü hale getirir ve sağlam eli ile yatağa doğru ittirir(eksternal rotasyon)
6)Sporcular için, hasta yüz üstü yatırılır ve elleri üzerinde yükselerek göğsünü yataktan kaldırması istenir. Ardından hasta olan omuzu karşı taraftaki ele doğru yaklaştırması istenir. Bu hareket oldukça zor bir egzersiz olduğu için sadece güçlü sporculara verilmelidir.
7)Hasta oturur pozisyondadır. Sağlam olan el yukarı kaldırılarak başın arkasına getirilir, hasta taraf el ise bele getirilir. Bir havlu iki ucunda tutulur ve yukarıda ki sağlam el yardımı ile havlu çekilerek hasta taraf hareket ettirilir(internal rotasyon)
Tüm bu egzersizler yapılacak olan değerlendirmelerin ardından fizyoterapistler tarafından verilmelidir. Örnek bir egzersiz aşağıda ki videoda verilmiştir
4.147 kere okundu