Osteoartrit ve tedavisi

Osteoartrit, artroz ismi ile de bilinen en yaygın eklem hastalığıdır. Eklem kıkırdağından başlayarak eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. Yavaş ilerleme gösterir ve öncelikle ağırlık taşıyan  kalça, diz ve vertebral kolon gibi büyük eklemlerde ortaya çıkar.
Yıpranma ve aşınmanın temel nedeni yaşlılıktır. Hastalığın ilk belirtileri 20-40 yaşlarında başlar. Kadınlarda daha fazla görülür. Aslında eşit olduğu da söylenebilir ancak lokalizasyonları farklıdır. Kadınlarda bu hastalık genel olarak servikal bölge ve el bileğinde görülürken, erkeklerde kalça ve lumbal bölgede görülür. Bileğin dorsal yüzü dediğimiz ön tarafında görülen ve Haberdan Nodülleri ismi ile adlandırılan şişlikler hastalığın tanısının konmasında yardımcıdır. Haberdan Nodüllerinin gelişimi hastalığın ilerlediğinin göstergesidir.
Hastalık primer ve sekonder olmak üzere iki gruba ayrılır. Primer osteoartritte kesin bir neden yoktur yani idiopatiktir, ancak kalıtımsal nedenler ve yaşlılığın etkili olduğu sanılmaktadır. Daha çok el, diz ve kalça eklemini tutar ancak Romatoid Artritten farklı olarak eldeki tutulum nadirdir ve Romatoid Artrit’te sabah tutulumu göze çarparken, Osteoartrit’te gün içinde hastalık belirtileri belirgin hale gelir.
Sekonder Osteoartrit ise diabetes mellitus, endokronojik faktörler ve konjenital faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkan sebebi belli olan gruptur.
Osteoartrit, eklem kıkırdağından başlar. Yaşlılıkla birlikte difüzyon ile beslenen eklem kıkırdağında bozulmalar meydana gelir ve eklem kıkırdağından kopan parçalar eklem boşluğuna düşer. Buraya düşen bu parçacıklar vücudun immün sistem dediğimiz savunma sistemini uyararak bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu başlatılmasına neden olur. Bölgeye nüfuz eden lizozamal enzimler serbestleşerek bölgede şişlik meydana getirir. Şişlik ve sıvı artışı nedeni ile eklem kapsülüne olan baskı artar. Sekonder olarak eklem kapsülünün dolanımı etkilenir. Sürtünme artar, eklem sertliği gelişir. Kıkırdaktaki gelişmeler nedeniyle serbest sinir uçları uyarılır ve eklemde ağrı oluşur. Ağrı genel olarak hareket ederken artar, dinlenirken azalır ancak hastalık ilerledikçe bu ağrı devamlı hal alır.
Ağrı nedeni ile kişinin ağrılı eklemi hareketsiz olarak tutması nedeni ile çevre kaslarda atrofi, spasm eklemlerde kontraktür ve limitasyonlar açığa çıkar.
Osteoartit’in Fizik Tedavisi
Osteoartrit’in fizik tedavisinde öncelikle hastaların detaylı bir değerlendirmeye alınması ve kişiye özel bir tedavi programı oluşturulması gerekmektedir. Hastalığa neden olan faktörler mutlaka ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Semptomları giderip hastayı rahatlatmak, hastayı fonksiyonel kılmak, bölgeyi travma ve aşırı yüklenmelerden korumak, ağırlık taşıyan eklemleri korumak, hastaları istirahat ettirmek fizik tedavi programının amaçlarındandır.
Hastaların ağrısını azaltmak için akut dönemde öncelikle soğuk uygulama yapılır. Bunlarla beraber fizik tedavi ajanlarından TENS, Enterferansiyel akım benzeri ajanlar kullanılabilir. Daha sonra kronik dönemde sıcak uygulamaya geçilir. Manuplatif tedavi teknikleri oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesinde faydalıdır. Klasik masaj bölgeye olan kan akımını artırırken, manuplasyon-mobilizasyon teknikleri ile yapışıklıklar ve eklem sertlikleri tedavi edilir.
Hastalık semptomlarının azalması ile yavaş yavaş kas kuvvetini artırmaya yönelik egzersiz uygulamalarına geçilir. Hastalara verilebilecek en güzel kuvvet artırma egzersizleri izometrik egzersizlerdir. Daha ileri aşamalarda dirençli egzersizlerde verilebilir.
Aşağıda ki videoda Osteoartrit’in oluşum mekanizmasını inceleyebilirsiniz

5.235 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kinezyotape Bantlama Nedir?

Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super