Osteomalezi nedir?

Osteomalezi kemik mineral yapısında ki bozulmalarla karakterize bir kemik hastalığıdır. Hastalık herkeste görülmekle birlikte en çok doğum yapmış emzikli kadınlarda daha sık görülür. Bu hastalık kemiklerde kalsiyum eksikliği nedeni ile oluşur ve buna bağlı olarak kemiklerde yalancı kırıklar meydana gelir. Bütün bunların sebebi vücuttaki D vitamininin eksikliğidir. Bu çok zaman iyi beslenememe sonucu veya alınan vitaminin barsaklardan emilememesi neticesi meydana gelen bir arızadır. Güneşle temas fazla yoksa D vitamini eksikliği oluşur. Diyetle alınan D vitamininin çok az bir kısmı vücuda emilir, bu yüzden kesinlikle Güneş ışığından faydalanmak gerekllidir.
Bu hastalarda kalsiyum ve fosfor metabolizması bozulmuştur. Hastalar halsizlik ve kolay yorulmaktan şikayet ederler. Kemik ağrıları ve çarpıklıkları başta gelen arazlardır. Bu hastalar D vitamini ve kalsiyum verilmekle tedavi edilebilirler. Çocuklarda eşi “Raşitizm” olan osteomalazi erken teşhis edildiği taktirde arıza bırakmadan tedavi edilebilir.
Osteomalezi belirti vermeyebilir ve radyolojik olarak osteopeni ile ortaya çıkabilir. Diffüz kemik ağrısı ve hassasiyeti, kas güçsüzlüğü gibi karakteristik semptomlar gösterebilir. Proksimal kaslarda zayıflık, kas erimesi, hipotoni ve hareket zorluğu görülebilir. Ördekvari yürüyüş görülebilir. Yüksek miktarlarda paratiroid hormon (PTH), hipofosfatemi ve düşük seviyelerde kalsitriol hepsi birlikte miyopati gelişimine katkıda bulunur. Benzer bulgular primer hiperparatiroidide de görülebilir. Kemik ağrısı, vertebranın alt kısımları, pelvis ve alt ekstremiteler gibi fraktürlerin olduğu yerlerde belirgindir. Palpasyonla hassasiyet görülebilir. Ağrı, hareket ve yük binme ile artar, künt ve sızlama şeklindedir. Kırıklar, küçük bir travma ile veya travmasız en sık kaburgalar, vertebralar ve uzun kemiklerde görülür. İskelet deformiteleri, erişkinlerde seyrektir. Toraks veya pelvisin anormal spinal deformitesi, uzun süren ve ciddi osteomalazide görülür.
Tedavi; alttaki hastalığa yönelik olmalıdır. Eğer mümkünse, hipofosfatemi, hipokalsemi ve D vit. Eksiklikleri düzeltilmelidir. D vitamini, eklenmesi haftalar içinde kas gücü ve kemik hassasiyetinde dramatik düzelme yapar.
Tedavinin rehabilitasyon kısmında semptomlara yönelik tedavi uygulanır. Kas zayıflığını önlemek için düzenli egzersizler tavsiye edilir. Özellikle su içi egzer­sizler faydalıdır. Egzersizler hastanın gücüne göre düzenlenmeli­dir. Kırık gelişmişse cerrahi müdahale gerekir. Bütün bunların yanında diyetin proteinden ve vitaminden zengin gıdalardan oluşmasına dikkat edilmelidir.

1.041 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Gonartroz Nedir?

Gonartroz, diz ekleminde çıkan osteartittir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinir ve 40 yaş üzeri sık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super