Parkinson nedir?

parkinsonParkinson progresif bir basal ganglion hastalığıdır. Beyinin belirli bir noktasında nörotransmitter madde dediğimiz ve beyinde sinirsel iletilerin taşınmasında görevli dopamin, seratonin ve nöroepinefrin gibi maddelerin azalması ile karakteristik bir hastalıktır. Hastlığa neden olan faktör kesin olarak bilinmemekle birlikte; çevresel etkiler,  bazı ilaçlar, karbonmonoksit, özellikle boks gibi kafa travmaları, bazı enfeksiyoz hastalıklar ve genetik faktörler bu hastalıkta tetikleyici rol oynamaktadır.
Eski başbakan Bülent Ecevit, Boksör Muhammed Ali, Amerikalı oyuncu Michael J. Fox bu hastalıkla muzdarip bazı ünlü isimlerdir. 
Nörodejenaratif bir hastalıktır ve yaşlanma ile kendini gösterir, 30 yaşın altında ki kişilerde az görülür. Hastalık çok sinsi başlar başlarda fark edilmesi zordur ve genellikle çok yavaş ilerleme gösterir. Hastalığın yeni başladığı dönemlerde eğer iyi tedavi edilirse 8 sene gibi uzun bir dönem hastalık belirtileri gözle görülmeyecek düzeylerde tutulabilir. Bazı hastalarda ilaç tedavisi o kadar iyi sonuçlar verir ki hastalığın belirtileri dışardan hiç belli olmaz ve hastanın yaşantısını kısıtlamaz. Genel olarak hastalık ne kadar ileri yaşlarda açığa çıkarsa o kadar yavaş ilerlediği düşünülür. Ancak bunun tersi de mümkündür ve hastalık genç yaşlarda da açığa çıkabilir, bu durumda hastalığın seyri daha kötü devam eder ve kişi günlük hayatında sorunlarla karşılaşır. Hastalık ilerledikçe klinik belirtiler daha belirgin hale gelir, bu kilinik belirtilerin bazıları şu şekildedir;
*Yüzde yer alan kasların aktivitesinin azalması ile maske yüz ismi verilen donuk bir ifade oluşur
*Rigidite denilen belirti bu hastalığın en tipik belirtisidir ve tüm hareketlere karşı direnç vardır. Germe refleksi artar sonuç olarak istemli hareketleri yapmak ciddi şekilde zorlaşır. Dişli çark ve kurşun boru olmak üzere iki çeşit rigiditi’de vardır. Kurşun boru tipinde harekete direnç sürekli iken, dişli çark tipinde kesiklidir.
*Tremor, istemli hareketlerin yapılması sırasında kaybolan, dinlenme anında açığa çıkan titremelerdir. Agonist ve antogonist(zıt çalışan kaslar) kasların aynı peşpeşe ve istemsiz olarak çalışması sebebi ile ortaya çıkar.
*Bradikinezi, parkinsonun esas belirtilerinden birisidir. Hareketlerin yavaşlaması olarak kısaca tanımlanabilir. Hastalık ilerledikçe bu belirti yerini hiç hareket yapamamaya bırakır.
*Postür mekanizmasında(vücudun dik duruşu) bozukluklar oluşur.
*Yürüme bozuklukları günlük yaşamı en ciddi şekilde etkileyen ve başa çıkılması en zor olan belirtisidir. Yürümede fazladan adımlar, kısa kısa adımlar, yürürken birden koşmaya başlama, dönmede başlamada geri geri gitmede zorluk, yürürken başını ve gözlerini yerden kaldırmadan yürüme bu belirtinin tipik örnekleridir.
Hastalığın tedavisi için hastalara dopamin veya onun etkisini yapan ilaçlar verilir, hastalık semptomları ilerledikçe ilaç dozunda da artma yoluna gidilir. İlaç tedavisine ek olarak hastaların günlük yaşantılarını kolaylaştırmak, ilaç tedavisini destekleyerek hastalık semptomlarını azaltmak için hastalar fizik tedavi programına alınır. Bu hastalığın fizyoterapi kısmına şu yazıda detaylı olarak değinilmiştir; http://www.fztozdemir.com/parkinson_tedavis/
Aşşağıda ki videoda tipik bir parkinson hastalığı görülmektedir;

2.660 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Gövdeye Özel Değerlendirme Yöntemleri

Rehabilitasyon uygulamalarının hedefleri arasında kas kuvvetinin korunması ve artırılması, kas kısalıkları, kontraktür ve deformitelerin önlenmesi, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super