Parkinson tedavisi

parkinson egzersizParkinson hastalığında ilaç tedavisine ek olarak hastaların günlük hayatlarında daha bağımsız ve rahat olması, hastalık belirtilerinin ortadan kaldırılması ya da en azından ilerlemesinin önüne geçilmesi için fizik tedavi programı verilir. Bu tedavi programı  hastalığın klinik belirtilerine göre şekillenmekle birlikte temel olarak aynıdır. Kullanılan başlıca tedavi yöntemleri, hotpack, hidroterapi, masaj, elektroterapi gibi temel fizik tedavi teknikleridir.
Ayrıca hastalara egzersiz programı da çizilir ve bu program hastanın yaşamını kolaylaştırmak açısından şarttır. Hastalar egzersiz programına uyarak, oluşabilecek sekonder komplikasyonların da önüne geçmiş olurlar.
*Germe egzersizleri, rigidite için germe uygulanması gerekir. Ayrıca postür bozukluklarının düzeltilmesi, artmasının önüne geçilmesi içinde germe egzersizleri şarttır. Germe egzersizleri için PNF tekniklerinden faydalanılabilir. Germe hareketleri yavaş fakat sık yapılmalıdır. Spor yaptıktan sonra uygulanacak germeler kas spasmlarını önlemek açısndan çok faydalıdır. Uygulanacak bazı germe egzersizleri şunlardır; omuzlar için duvar köşesinde germe, havlu ile germe, spinal kolonun(omurga) ekstansiyonunu sağlama, yüksek bir yere uzanma, başı çevirerek omuzlardan geriye bakma, hamstring ve gastroknemius gibi kısalmaya meyilli kasları germe..
*Gevşeme egzersizleri yüksek konsantrasyon ve hayal gücünden yararlanarak bütün vücudu gevşetmeye yarayan yararlı bir tekniktir. Sadece Parkinson gibi hastalıklarda değil sağlıklı kişilerde de kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüz kaslarının gevşemesine özellikle çaba gösterilmesidir, çünkü yüz kaslarında oluşacak gevşeme tüm vücudu etkileyecektir.
*Postür egzersizleri, Parkinson hastalarında postür bozukluklarının çok sık şekilde hastalığa eşlik etmesi nedeni ile tedavi programına dahil edilmesi gereken egzersizlerdir. Eller ensede kenetlenerek skapular addüksiyon, omuzu öne arkaya döndürerek yapılan rotasyonlar, sırt kaslarını aktive ederek kuvvetlendirme, spinal kolonu(omurga) uzatarak düzeltme, baş ve boyun hareketleri, günlük yaşam içerisinde başın pozisyonunu düzeltme mutlaka tedaviye dahil edilmesi gereken hareketlerdir.
*Solunum egzersizleri Parkinson hastalığının ileriki aşamalarında postür bozukluklarının yol açacağı solunum problemleri için tedaviye dahil edilmelidir.
*Hastalarda kuvvet kaybı kaçınılmaz olduğu için bu hastalarda mutlaka kuvvetlendirme egzersizleri verilmelidir. Kuvetlendirme için PRE, PNF gibi teknikler kullanılabilir.
*Koordinasyon egzersizleri
*Ağırlık aktarma egzersizleri
*Denge egzersizleri; rehabilitasyonun en önemli kısmıdır. Tek çizgi üzerinde yürüme, kum üzerine çizilen çizgide yürüme; öne, arkaya, sağa, sola eğilme denge egzersizleri dahilinde verilebilir.
*Yürüme egzersizleri verilir ve bu egzersiz uygulanırken aniden sert bir ses tonu ile yürümeye geçmesi, durması, yeniden yürümesi, yön değiştirmesi, hızlanması istenir. Yürüme egzersizi yapılırken kollar bilinçli şekilde abartılı olarak sallanmalı, ayaklar yerden normale göre daha fazla kaldırarak yürünmelidir.
Tüm bu egzersizler mutlaka bir fizyoterapistin değerlendirmesinin ardından hastaya özel olarak çizilecek bir program dahilinde verilmelidir. Ayrıca parkinsonlu kişilere bu egzersizler dışında günlük hayatlarında uçurtma uçurma, masa tenisi, voleybol gibi el ve göz koordinasyonunu geliştirici sporlar önerilebilir.
 Parkinson hakkında diğer yazılar için sitemizde arama yapabilirsiniz..
Aşağıda ki videoda bir parkinson hastasının egzersiz programını izleyebilirsiniz;

 

12.692 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Gövdeye Özel Değerlendirme Yöntemleri

Rehabilitasyon uygulamalarının hedefleri arasında kas kuvvetinin korunması ve artırılması, kas kısalıkları, kontraktür ve deformitelerin önlenmesi, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super