Rus akımları Kots akımları olarakta bilinir ve 2500 Hz.’lik devamlı sinüs dalgalarının saniyede 50 defa kesikli duruma getirilmesiyle elde edilirler. İlk defa Dr.Kots ve Rather tarafından tanımlanan Rus akımları, elektronik açıdan zaman ayarlı alternatif akımlar olarak adlandırılırlar.
Araştırmacılar, total akım çıkışını limitlemek için 10msn uyarı aralıkları vererek sinüs dalgasını modüle etmişler ve saniyede 50 uyarıya indirmişlerdir. Bu şekilde daha iyi stimülasyon sağlanmıştır. Dr. Kots bu şekilde elde edilen kas stimülasyonunu yumuşak ve sert dokuların tedavisinde kullanmıştır. Bu stimülasyon ile sağlıklı kaslarda da kas kuvvetinde daha fazla kuvvet artışı meydana getirilmiş ve maksimal kontraksiyon elde edilmiştir. Bu stimülasyonun bir özelliği de standart faradik akım aletleri ile yapılan stimülasyon sırasında fazla ağrı oluşurken ve akım şiddeti kişinin dayanabileceği kadar artırılırken Rus akımları ile yüksek akım şiddetinde bile ya çok az ağrı oluşmaktadır ya da hiç oluşmamaktadır. Bu özellik Rus akımını fzyoterapistler arasında kullanım açısından önemli bir yere getirmektedir.
Rus akımı sinir üzerine uygulandığında, bu bölgeden geçen küçük afferent sinirleri bloke edip, büyük afferent fibrilleri aktive ederek stimülasyon uygulanan kasta kontraksiyon meydana getirecektir. Stimülasyon bipolar ve monopolar olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Bipolar metod yüzeyel kas ve kas gruplarının stimülasyonu için kullanılır. Monopolar uygulama metodu ile ise sinirler üzerine yapılacak uygulama ile daha derinde ki kaslar stimüle edilebilir.
Rus akımları tedavide iki amaç için kullanılır. Diğer tedavilerde olduğu gibi ağrılı durumların tedavisi için ağrılı bölgeye uygulanarak kullanılabilir. Rus akımı afferent sinir blokajı sayesinde ağrıyı tamamen ortadan kaldırabilir. İkinci kullanım amacı ise metabolizmayı hızlandırmaktır. Bu sayede uygulana bölgeye kan akımı artacaktır ve oluşan hiperemi etkisi ile ödemin çözülmesi sağlanacaktır.
Tüm bu uygulamalar ilgili hastalıklarda güzel sonuçlar vermekle birlikte, yanlış uygulamaların faydadan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Bu tedavi teknikleri fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.
13.823 kere okundu