Serebral Palsi'de AFO'nun yürümeye etkisi

AFO cerebral palsyİstanbul Üniversitesi’nde yapılan araştırmada Serebral Palsi’li çocuklarda kullanılan AFO’ların topuk vuruşu ve taban teması gibi yürüme fazlarında bu ortezlerin ne kadar etkili olduğu araştırıldı. Aşağıda bu araştırmanın detayları yer almaktadır.
Serebral Palsili Çocuklarda Ayak-Ayak Bileği Ortez İçindeki Ayağın, Yürüme Esnasında Dışarıdan Tanımlanamayan Pozisyonunun Değerlendirilmesi
aİstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
bFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi,
cOrtopedi ve Travmatoloji AD,
dHalk Sağlığı AD, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi,
eÇocuk Nörolojisi BD, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü,
fBoğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü, İstanbul
 
ÖZET
Amaç:
 Ayak-ayak bileği ortezi (AFO) ile çıplak ayağa göre normal değerlere yakın yürüyen serebral palsi (SP)’li çocukların ortez içindeki ayak hareketleri konusunda bilgi sahibi olmak, ortezin dışarıdan göründüğü gibi plantar fleksiyon artışını önleyip önleyemediğini video bazlı gözlemsel yürüme analizi (VBGYA) ile değerlendirerek araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 16 spastik hemiparezili, 8 spastik diparezili (30 alt ekstremite), bağımsız yürüyebilen ve en az 6 aydır solid ve eklemli AFO kullanan olgular dâhil edildi. AFO’lar, hekim, fizyoterapist ve aile tarafından başarılı bulunmaktaydı. Olguların dışarıdan topuk vuruşu gözlenimi, AFO’lu yürüyüşleri ve sadece ayakkabılı yürüyüşleri VBGYA ile değerlendirildi. Değerlendirme sırasında AFO ve ayakkabının topuk kısmına her topuk temasında ışığı yanan bir basınç algılayıcı yerleştirildi. Topuğun yere teması ışığın ilk-temas, yüklenme ve basma-ortası fazlarında yanıp yanmadığı gözlenerek değerlendirildi.
Bulgular:Tüm olguların AFO ile ilk temas, yüklenme ve basma ortası fazlarında dışarıdan topuk vuruşu yaptığı gözlendi. Olguların ilk-temasta %36 (N:11), yüklenmede %33 (N:10), basma-ortasında %63 (N:19)’ünde dışarıdan AFO’nun topuk teması gözükse dahi topuğun AFO içinde yere temas etmediği gözlendi (p<0,05). Ayakkabılı yürüyüşlerde dışarıdan topuk vuruşu gözlenimi ile gerçek topuk teması arasında sadece basma-ortasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p<0,05). Olguların %30 (N:12)’unda bu fazda dışarıdan topuk vuruşu gözükse de topuk ayakkabı içinde yere değmedi. AFO’lu yürüyüşler ve sadece ayakkabılı yürüyüşler arasında ilk-temas ve yüklenme fazlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı (p<0,05).
Sonuç: SP’li çocukların yürüyüşlerini düzeltmek amacıyla kullanılan AFO’ların, yürümenin ilk-temas, yüklenme ve basma-ortası fazlarında topuk temasının devamını sağlamakta etkinliğinin kuşkulu olduğu kanısına varıldı. Her ne kadar olguların, dışarıdan AFO’nun topuğuna bastığı gözükse de, AFO içinde topuğun yere temas etmeyebildiği tespit edildi.

4.305 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Donuk Omuz'da Ev Egzersizlerinin Diğer Tedavilerle Karşılaştırılması

Donuk omuz, adheziv kapsülit ismi ile de bilinir ve omuz ekleminin hareketlerinde ki kaybolma ile …

Bir Yorum

  1. Bu deneme tespiti ne kadar güvenilir acaba. Merak ettim açıkçası. Çünkü bende bir sp annesiyim. yazının tamamını okudum. Yani bu afo lar boşuna mı giydiriliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super