Serebral Palsi'de Uzay Terapisi etkili midir?

serebral palsi ve uzay terapiCerebral Palsi’li çocuklarda uygulanan ve yeni sayılabilecek bir geçmişe sahip olan Uzay Terapisi’nin, bu çocuklarda oluşturduğu etkiler için çeşitli çalışmalar yapılmış ve bu tedavi tekniğinin olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aşağıda bazı bilimsel makalelerin özet kısmı verilmiştir.
 
Makale başlığı:  Normal zekalı spastik CP’li çocuklara Adeli Suit Therapy’nin etkileri
Yazarlar: Hamid Dalvand ve arkadaşları
Yapıldığı yer: Vali-El Asr Rehabilitasyon Enstitüsü
Yayınlandığı tarih: Ocak 2009
Bu çalışma 4-8 yaşlarında ki normal IQ seviyesine sahip spastik CP’li çocuklarda Adeli Suit Therapy’nin etkilerini ölçmek için yapıldı.
Bu çalışma için yaşları 4-8 arasında değişen 20 spastik CP’li çocuk uygun ve yeterli görüldü.  Bu çalışmada klinik test olarak zeka ölçütünde IQ, ve kaba motor yetenekleri içinde GMFB yani kaba motor ölçütü kullanıldı.
Çalışmanın sonucunda kaba motor ölçütü değerlendirmelerinde anlamlı bir değişim elde edildi (p<0,01). Adeli Suit Therapy uygulamasının 4.seviyesinde çocuklar günlük yaşam seviyelerinde önceye oranla en iyi seviyelerine ulaştı.  Fakat bu çalışmada motor performans seviyesinde anlamlı bir farklılık elde edilmedi (p>0,01).
Adeli Suit Therapy CP’li çocuklarda yeni ve etkili bir tedavi yaklaşımıdır ve bu çocuklarda kaba motor fonksiyonlarında anlamlı değişimler sağlamaktadır. Bu yaklaşım farklı seviye ve durumdaki tüm CP’li çocuklar için uygun bir tedavi yöntemidir.
 
MAKALE BAŞLIĞI: MODİFİYE UZAY TERAPİSİNİN SPASTİK DİPLEJİK CP’YE ETKİSİ
YAZARLAR: JAGATHEESAN ALEGESAN VE ARK.
YAYINLANDIĞI YER: ONLİNE JOURNAL OF HEALTH AND ALLİED SCİENCES
YAYINLANMA TARİHİ: EKİM-ARALIK 2010
CP’li çocuklarda fizyoterapistlerin ilk amacı kaba motor fonksiyonların gelişimidir. Uzay terapisi de serebral palsy ile ilgili problemleri tedavi etmek için geleneksel fizyoterapi yöntemlerine yardımcı olarak önerilmiştir. Konvansiyonel terapinin yanında ortez kullanımı çocuklarda motor performansı arttırır. Bu çalışmanın amacı spastik diplejik CP’li çocuklarda modifiye uzay terapisinin kaba motor fonksiyonlara etkisini incelemektir.
Çalışmaya rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen Mobility India, Bangalore merkezinden 4-12 yaş grubundan 30 spastik diplejik hasta dahil edildi. Kaba Motor Fonsiyon Ölçümü-88 kullanılarak motor sonuçlar çalışmadan önce ve sonra değerlendirildi.
Uzay terapisi, geleneksel terapi yöntemiyle birlikte günde 2 saat olmak üzere 3hafta uygulandı. Çalışmadan sonra elde edilen veriler Wilcoxon Rank Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılarak değerlendirildi. Verilere bakıldığında deney ve kontrol grubu arasında anlamlı istatiksel bir fark olduğu gözlendi.(P=0,030)
Sonuç olarak konvansiyonel tedaviyle birlikte uygulanan uzay terapisinin spastik diplejik CP’li çocuklarda etkili olduğu tezine varılmıştır

2.396 kere okundu

İlginizi Çekebilir

SKY Sonrası Gelişen Komplikasyonlar

I. Ortostatik Hipotansiyon (OH): SKY’lı kişilerde, yatar pozisyondan oturur pozisyona getirilirken veya tilt table’da 60 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super