Sigara içme dünyada önlenebilir ölümlerin en büyük nedenidir. Birçok kronik hastalıklarla ilişkisinin yanı sıra, sigara yaşam kalitesini ve süresini tehlikeye atan önemli bir risk faktörüdür. Sigaranın kas-iskelet sistemi üzerinde zararlı etkileri vardır aynı zamanda çeşitli ortopedik bozukluklar ve cerrahi işlemlerin prognozunu da kötüleştirir.
Sigara tüm iskelet sisteminde kemik kaybı gelişmesinde merkezi bir role sahiptir. Kemik kaybı; cinsiyet, kilo, BKİ ve bir takım sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarından bağımsız olarak günlük içilen sigara sayısı ve yıllarca dumanına maruz kalma ile pozitif bir ilişkisi olduğu gösterilmiştir.
Çeşitli hücresel çalışmalar nikotinin hafif konsantrasyonda sigara içenlerde doğrudan kemik metabolizmasını düşük dozda uyardığını, ağır konsantrasyonda sigara içenlerde ise kemik metabolizmasını yüksek dozda azalttığını göstermiştir.
Nikotinin ayrıca kemik metabolizması üzerinde dolaylı olumsuz etkileri vardır. Bu, kolajen yıkımını arttırır ve vasküler hasar ile sonuçlanan oksijen beslemesini azaltır. Bu deneysel gözlemlerin sigara ile disk dejenerasyonu gibi muskuloskeletal hasar arasındaki ilişkiyi geniş ölçüde açıkladığı kabul edilir.
Bazı klinisyenler kemik ameliyatı yapılmadan önce hastalarına sigarayı bırakmaları için teşvik ederler. Hastaların sigara içmeye devam etmesi; gecikmiş kemik grefti prosedürlerinin görülme sıklığının yüksek olmasına ve cerrahi sürecin iyi gitmesini engellemesine neden olduğu düşünülüyor
787 kere okundu