Sinir sistemi merkez ve periferik sinir sistemi olmak üzere ikiye ayrılabilir. Merkez sinir sistemi beyin ile omurilikten ibarettir. Periferik sinir sistemi ise somatik ve viseral olmak üzere iki ayrı bölüm halinde incelenir. Somatik aferentler deri, kas, eklem, kulak, göz gibi yapılardan duyu girişini taşır. Somatik eferentler ise, merkez sinir sisteminden iskelet kaslarına mesaj götürür.
Viseral bölümün aferentleri iç organlar ile tat ve koku reseptörlerinden merkez sinir sistemine bilgi taşır. Viseral eferentler ise, otonom sinir sistemini yapar. Sempatik, parasempatik ve enterik diye üçe ayrılan otonom sinir sistemi merkez sinir sisteminden kalp kasına, düz kaslara ve salgı bezlerine mesaj götürür.
Sinir sisteminin yapı ve fonksiyon birimi olan nöronlar uyaranlara cevap verme ve sinyalleri taşıma özelliğine sahiptir. Bir nöronun, hücre gövdesi, dendrit ve akson diye üç ana kısmı vardır. Bazı nöronlarda aksonun çevresinde miyelin kılıfı denen, boğumlu bir yapı gösteren ve ileti hızını artıran bir örtü vardır.
Sinyal iletmeyen, yani istirahatta olan bir sinir hücresi polarize (kutuplaşmış) durumdadır. Plazma zarının içi, dışa göre negatif yüklüdür. Buna istirahat membran potansiyeli denir. İstirahat membran potansiyelinin sebebi, Na+, K+, Cl – ve protein iyonlarının zarın iki tarafında farklı dağılım göstermeleri ve zarda bulunan Na+ – K+ pompasıdır.
İstirahat membran potansiyelinin azalmasına depolarizasyon denir. Şiddetli bir uyaran yeter miktarda bir depolarizasyona sebep olarak, membran potansiyelini eşik seviyeye getirirse, hep veya hiç özelliği gösteren bir aksiyon potansiyeli meydana gelir.
Depolarizasyondan sonra, zar potansiyelinin eski istirahat değerine dönmesine repolarizasyon adı verilir. Aksiyon potansiyeli miyelinli aksonlarda bir boğumdan diğerine sıçrayarak ilerler. Buna sıçrayıcı ileti denir.
Bir nöronun presinaptik bölgesi ile diğer bir nöron veya kas hücresi, hatta salgı bezi hücresi arasındaki fonksiyonel bağlantı bölgesine sinaps denir.
Sinapsa bilgi taşıyan hücreye, presinaptik nöron; sinapsa gelen bilgiyi alan hücreye postsinaptik nöron; ikisi arasında kalan boşluğa da sinaptik aralık adı verilir. Sinapslar ya elektriksel veya çoğunlukla kimyasal olur. Kimyasal sinapsta bir hücreden diğerine mesaj ulaştıran maddelere nörotransmitter denir.
Nörotransmitterler postsinaptik membrandaki reseptörlere tutunarak iyon kanallarının geçirgenliğini değiştirir ve sonuçta ya eksitatör postsinaptik potansiyeller (EPSP) veya inhibitör postsinaptik potansiyelleri (İPSP) meydana getirirler.
Nörotransmitterler asetilkolin, amino asitler, monoaminler, nöropeptidler ve gaz tabiatlı transmitterler diye beş gruba ayrılabilir.
Merkez sinir sisteminde nöronlardan başka, destek doku olarak görev yapan ve sinyal iletmeyen nöroglia hücreleri de bulunur. Nöroglia, astrosit, oligodendrosit, mikroglia ve ependimal hücreler diye dörde ayrılır. Myelin kılıfını; merkez sinir sisteminde oligodendrositler, periferik sinir sisteminde Schwann hücreleri yapar.
2.738 kere okundu