Siyatalji veya siyatik hastalığı; dördüncü ve beşinci bel omurları arasından çıkan siyatik isimli vücudun en kalın sinirde görülen ve kalçada topuklara kadar hissedilen ağrılı hastalığa verilen isimdir. Bu sinirde meydana gelen ağrıya genellikle sinirin çıktığı bel omurlarında kaymalar veya eklem iltihapları neden olur.
Siyatik ağrısı kendini iki şekilde belli eder. Ya devamlı hafif bir ağrıdır ya da arada bir gelen şiddetli bir ağrıdır. Ağrılar, siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik ağrısı, bazen bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Ağrının siyatik sinirinden kaynaklandığını anlamak için hasta sırt üstü yatırılır. Bacak gergin bir halde iken yavaş yavaş yukarı kaydırılır. Bu sırada uyluğun arka bacağa hatta yağa kadar uzanan kasıntılı bir ağrı duyuluyor ise siyatik şüphesi kesinleşir. Bacak ne kadar yukarı kaldırılır ise ağrı o derece şiddetli olur.
Siyatalji’de belde başlayan; kalçaya, bacağın arka kısmına ve toğuğa yayılan ağrı uyuşma tarzı rahatsızlık söz konusudur. Şikayetler zamanla artarak ilerler ve hastalar yürümekte zorlanır, geceleri ağrı nedeni ile uyku sorunu yaşarlar.
Siyatik ağrısı klinik olarak bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlerin bazıları; omurga kireçlenmesi, omurga tümörleri, disk fıtıkları, doğumdan gelen bazı hastalıklar, omurga kırık veya zedelenmeleri, gut, şeker hastalığı ve bazı ilaçların kullanımıdır.
Teşhisi koymak için MR, röntgen ve fizik muayene tekniklerinden yararlanılır.
Bu hastalığın tedavisi için hekimlerin hastalığın temelinde yatan nedeni bulup ortadan kaldırmaya çalışmasının ardından fizyoterapistler tarafından yapılır. Fizik tedavi tekniklerinden sıcak-soğuk uygulamalar, elektroterapi, masaj, manuel terapi ve egzersiz tedavisi gibi teknikle oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Fizyoterapistin verdiği öneri ve tedavilere uyan hastalar 6 ayda belirgin şekilde rahatlama yaşayabilmektedir.
1.518 kere okundu