Tendinitis, tendinosis ve tenovaginitis tendonların ve bağlantılı yapıların iltihabını simgeler. Akut dönemde gelişen durum tendinitis’tir. Olay kronik hale geldiğinde tendinosis adını alır. Tenovaginitis ise tendon kılıfının iltihabıdır. Bir tendonda iltihabi bir reaksiyon gelişmesi genel olarak 3 şekilde meydana gelebilmektedir.
1-Tendonun aşırı yüklenmesi (mikrotravmalar)
2-Tendonun çok fazla yüklenme olmadan aşırı kullanımı(overuse)
3-Bazı romatizmal hastalıkların yada travmaların direk olarak tendonları zorlaması (Romatoid artrit gibi)
Bir fizyoterapisti en çok uğraştıran ve sık karşılaşacağı tendinitler overuse, yani fazla yüklenme olmadan uzun süreli kullanımla ortaya çıkan tendinitlerdir. Bazen yapılan spor aktiviteye, bazen çalışılan işe yada günlük yaşamda sık yapılan herhangi bir faaliyete bağlı olarak meydana gelen küçük mikro travmalar sonucu oluşurlar.
De Quervain’s sendromu elde abductor pollicis longus ve ekstansor pollicis brevis tendonlarının overuse’a bağlı olarak meydana gelen iltihabıdır. Örgü, tığ, makas kullanma gibi el bileğinin tekrarlayan abdüksiyon-addüksiyon hareketleri nedeni ile oluşur.Özellikle ekstansiyon ve abdüksiyonda ki başparmağa direnç verildiğinde, yada tendon kılıfları palpe edildiğinde ağrı, hassasiyet, krepitasyon ve tendon kılıflarında sertlik yada kalınlaşma ile karakterizedir. Ayrıca Finkelstein testi de pozitiftir. Bu test için, baş parmak avuş içine alınarak el yumruk yapılır ve ulnar deviasyona zorlanır. Eğer ağrı oluşursa test pozitif demektir.
Aşil tendiniti, aşil tendonunun aşırı zorlanması ile ortaya çıkan bir tendinit tipidir. Plantar fleksiyonun tekrarla yapılması yada plantar fleksiyonda yürüme sonucu gelişir. En çok etletlerde, balerinlerde, dansçılarda ve tenis basketbol gibi bol sıçramalı sporları yapanlarda görülür.
Supraspinatus ve ve bicipital tendinitler çoğunlukla omuzun overuse problemlerinde veya rotator cuff problemlerinde görülür. Rotator cuff problemleri ve bu kasların tendiniti iç içe girmiştir.
4.645 kere okundu