TENS, kalın çaplı afferent sinir liflerinin uyarılmasıyla ağrının azaltılması amacıyla deriye değişik elektrik akımı veren elektrotların uygulanmasıdır. TENS, bir çok hastalığa bağlı ağrılı durumlarda ağrı duyulan bölgeye uygulanır. Elektrotlarda deriye verilen elektrik akımı sayesinde vücudun doğal ağrı kesicileri olan endorfin ve enkafilin gibi maddelerin salınımı artarak hastanın ağrılarının azalmasını sağlar. Fizik tedavide kullanılan faradik, sinüzoidal, diadinamik, enterferansiyel ve Rus akımları yüksek voltajlı kesikli akımları içeren stimülatörler TENS’lerdir. Ancak bir çok fizyoterapist TENS ünitelerini diğer stimülatörlerden daha küçük olmaları ve pille çalışmaları nedeni ile tercih ederler. TENS uygulamalarının bazı çeşitleri vardır;
1-Konvansiyonel TENS: Frekansı 50-100 Hz olup, her bir atım süresi 20-60 msn’dir. Akım şiddeti kasta kontraksiyon açığa çıkarmayacak şekilde hasta rahat bir duyum alana kadar artırılır. Tedavi süresi 30-60 dakika olup günde 2 kere ağrılı bölgeye uygulanır.
2-Akapunktur TENS: Frekansı 1-4 Hz, atım süresi 15-250 msn olan akımlardır. Kuvvetli kontraksiyon görülecek şekilde hastanın toleransına göre akım şiddeti ayarlanır. Böylece endorfin ve enkafalin açığa çıkması sağlanır. Günde 1 kere 20-30 dakikalık seanslar halinde dermatomlara ve myotomlara uygulanır.
3-Burst TENS: Yüksek ve düşük frekanslı TENS’in kombinasyonudur. Akım trigger, akupunktur ve motor noktalara uygulanır.
4-Module TENS: Bu akım şeklinde akım süresi, frekansı ve şiddeti devamlı olarak değişir. Kronik nörojenik ağrılarda kullanıldığı gibi, post operatif ve doğum sancısı gibi akut ağrılı durumlarda da kullanılır. Uygulama periferik sinirler üzerine yapılır.
TENS uygulamaları, karbonize edilmiş, slikonlu lastik elektrotlar aracılığı ile uygulanır. Elektrotlarla deri arasına iletken jel uygulanır. Elektrotlar bandaj yada yapıştırıcı bantlarla deriye tespit edilir. TENS, kalp pili olan kişilerde, karotid sinüs üzerinde, farenk üzerinde, açık yaraların üzerine, hamilelerde karın üzerine uygulanmaz, yani tüm bu durumlarda kontraendikedir.
Tüm bu uygulamalar ilgili hastalıklarda güzel sonuçlar vermekle birlikte, yanlış uygulamaların faydadan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Bu tedavi teknikleri fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.
24.313 kere okundu
Atım süreleri ms değil us olması lazım