Tıbbi galvanizm ile tedavi

Tıbbi galvanizm çeşme suyunun galvanik(düz) akımla hastaya uygulanmasıdır. Dört çeşit kullanımı vardır;
-Anodal galvanizm: Akım anottan verilir. Bunun için elektrot + kutuba bağlanarak tedavi edilecek bölgeye konur. Bu elektrottan daha büyük olan bir başka elektrot ise – kutuba bağlanarak vücudun herhangi bir yerine konur. Anot sinirlerin eksitabilitesini azalttığı için ağrıyı ve kas spazmını azaltır. Bu etkilerinden dolayı anodal galvanizm travmalarda, akut yaralanmalarda, romatizmal hastalıkların akut dönemlerinde ve 10 günden eski olmayan ödemlerde kullanılır. Akım şiddeti 1inç kare için 1/4-1/2 mA olarak ayarlanır ve tedavi süresi 45-60 dakika arasında tutulur.
-Katodal galvanizm: Bu tedavi çeşidinde ise akım katottan verilir. Geniş olan katot tedavi edilecek bölgeye, ondan daha büyük olan anot ise vücudun herhangi bir yerine konur. – kutup kas kontraksiyonlarını artırdığı için tedavi sonrasında – kutup altında + kutuba göre daha fazla eritem görülür. Kronik iltihap durumlarında, osteoartritte ve eklem sertliklerinde kullanılır. Skar dokuları yumuşatma etkisi vardır. Akım şiddeti 1inç kare için 2 mA, tedavi süresi 20-30 dakikadır.
-Anot ve katodun karşılıklı kullanılması: Anot ve katot tedavi edilecek bölgenin her iki tarafına yerleştirilir. Akım derin dokulara geçerek burada kan dolaşımını ve metabolizmayı artırır. Katodal akımın kullanıldığı durumlarda aynı şiddet ve aynı sürede uygulanır.
-Su içi uygulamaları: Suyun iyi bir iletken olması su içi uygulamarının avantajını oluşturur. Deri su içinde olduğu için rezistansı düşüktür. Geniş bölgeler stimüle edilebilir, elektrotlar hastaya değmez; yüzük gibi metaller çıkarılırsa yanık oluşmaz. Ancak bu uygulamada akım belirli yerlerde toplanmak yerine daha çok su yüzeyine gideceği için akımın büyük bir kısmı ziyan olmaktadır. Bu tedavide kullanılan su ılık olmalıdır, akım şiddeti hasta iyi bir duyum alıncaya kadar artırılır ve 20-30 dakika uygulanır.
Bipolar uygulama metodunda tedavi edilecek ekstremite su içine konur ve kabın her iki ucuna + ve – elektrotlar daldırılır. Su dolu kabın porselen veya plastik olması önemlidir. Akımın bir kısmı vücuttan geçerken büyük bir kısmı ise su içinden geçer. Eğer vücuttan geçen akım miktarı azaltılmak istenirse suya bir miktar tuz katılabilir.
Monopolar uygulamada ise elektrotlardan biri suya daldırılırken diğer vücudun herhangi bir yerine bağlanır. Vücuda bağlanan elektrot altına sürülecek vazelin ağrının azaltılması için uygundur.
Schnee dört kap uygulamasında ise ikisi kollar ikisi bacaklar için olmak üzere 4 ayrı kap kullanılır. Hasta sandalyede oturup kollarını ve ayaklarını su dolu kaplara batırır. Derin dokulara etki etmez, daha çok ön kol ve eller; dizin altından itibaren bacaklar ve ayaklar için kullanılır. 2 ekstremite içinde kullanılabilir.

8.968 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Bel Hastalarında Fizik Tedavi Modaliteleri

Bel ağrılı hastaların tedavisinde kullanılan sıcak, soğuk, masaj, traksiyon, alçak, orta ve yüksek frekanslı akımlar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super