Topuk dikeni tıp dilinde Plantar Fassitis olarak bilinir ve ayak tabanında şiddetli ağrı ile karakterize bir hastalıktır. Aşırı ayakta durma, ayak tabanının aşırı kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak açığa çıkabilen bu durum sabahları uyanıldığında daha ilk birkaç adımda ayak tabanında ki dayanılmaz ağrı ile kendini belli eder.
Çok fazla koşma ve zıplama, uzun süre ayakta durma ve ayak tabanını zorlayıcı her türlü hareketin sonunda topuk kemiğinden ayak parmaklarına giden kaslarda inflamasyon meydana gelir. Eğer bu durum uzun süre devam edecek olursa ayak tabanında bir kalsiyum tortusu şekillenir. Meydana gelen bu oluşum röntgende görüntülenebilir ve tanı koymada hekime yardımcı olabilir.
Kadınlar, kilosu normalin üstünde olanlar, gün içerisinde uzun süre ayakta durma ya da yürüme gerektiren işlerde çalışanlar normal bireylere oranla çok daha fazla risk altındadır ve topuk dikenine yakalanmaları oldukça muhtemeldir. Pes planus(düz tabanlık) ve pes kavus(ayak kavisinin artması) ayağın normal anatomisini bozan ve ayak tabanına ayakta durma esnasında binen yükün düzensiz şekilde dağılmasına neden olan problemlerdir. Bu problemleri olan kişilerde de topuk dikeni olasılığı yüksektir.
Topuk dikeni ağrısı zamanla artış gösterir ve kronik bir duruma dönüşür. Olayın kronik bir hal alması sonucunda kişilerde tipik bir topuk dikeni yürüyüşü gelişir ve hastalar yürüme esnasında topuk vuruşu yapamazlar. Eğer topuk dikeni zamanında tedavi edilmezse bu anormal yürüme paterni zamanla ayak bileği, diz, kalça ve omurga deformitelerine de sekonder olarak yol açabilir.
Topuk dikeninde ilk ve en önemli tedavi yöntemi istirahattır. Ayak tabanında meydana gelen ağrı ve inflamasyon geçinceye kadar kişi çok fazla ayakta durmamalı ve ayağını dinlendirmelidir. Ağrı ve inflamasyonu azaltmak için günde 3 kere ayak tabanına buz uygulaması yapılabilir. Doktor tarafından hastalara bu dönemde ibuprofen gibi steroid olmayan, antiinflamatuar bir ilaç kullanımı tavsiye edilebilir. Aşil tendonu ve plantar fasyayı germe egzersizleri bu dönemde ve hastalığın tüm dönemlerinde etkilidir.
Olay kronik bir hale geldiğinde hastalara fizyoterapist tarafından ESWT tedavisi uygulanabilir. Bu uygulamada bir cihaz yardımı ile oluşturulan çok güçlü ses dalgaları çelik başlı bir aparat ile ayak tabanına uygulanır. Şok terapisi olarakta bilinen bu uygulamada amaç ayak tabanına uygulanan darbelemelerle kalsifit yapıyı parçalayıp dağıtmaktır. Hastalar topuğa binen yükü azaltmak, sert zeminle teması önlemek için fizyoterapist tavsiyesi ile slikon tabanlık kullanabilir. Bu uygulamalar ve aşağıda ki verilen 2 egzersiz ile hastalarda %90 oranında iyileşme gözlenebilmektedir;
1- Bir dizinizi bir duvara karşı düz tutup topuğunuz yere basarken, diğer dizinizi bükerek, duvara yaslayın. Sizin topuk bandınız (aşil tendonunuz) ve ayak kavsiniz yaslanırken gerilecektir. On saniye bu pozisyonda kalın ve sonra gevşeyin ve ayakta düz durun. Her ağrıyan topuğunuz için yirmi kere tekrarlayın.
2- İkinci egzersizde ayaklarınızı ayırarak, bir ayağınızı diğerinden önde tutarak, öne doğru karşı tarafın üzerine eğilin. Dizlerinizi kırın ve topuklarınızı mümkün olduğu kadar yerde tutarak aşağıya doğru çömelin. Topuk bağınız ve ayak kavsiniz bu gerilmede topuklarınız yukarı çıkacak gibi gerilecektir. On saniye böyle kalın, gevşeyin ve doğrulun. Bu hareketi yirmi kez tekrarlayın.
2.774 kere okundu
Topuk dikeni terliği ile topuk ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ben çok rahat ettiğim için falcon topuk dikeni terliğini tavsiye ederim.
Topuk dikeni terliği ile topuk ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ben çok rahat ettiğim için falcon topuk dikeni terliğini tavsiye ederim.